Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Handlovská nemocnica nakúpila nové zdvíhacie zariadenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zdvíhacie zariadenia majú okrem iného využitie pri každodennej hygiene pacientov, ich presunoch na toaletu, z postele na invalidný vozík, ale aj pri polohovaní.

Handlová 1. júna (TASR) - Nemocnica v Handlovej zakúpila do svojej výbavy dvojicu nových zdvíhacích zariadení. Zdravotníkom majú uľahčiť manipuláciu s imobilnými pacientmi a ich polohovanie, ktoré je nevyhnutné pre prevenciu dekubitov. TASR o tom vo štvrtok informovala riaditeľka nemocnice Marta Eckhardtová.

"Prístroje v hodnote takmer 16.200 eur sa nám podarilo zakúpiť vďaka eurofondovému projektu nemocnice s názvom Posilnenie materiálno-technických kapacít Nemocnice AGEL Handlová v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19," uviedla Eckhardtová.

Pripomenula, že nemocnica v Handlovej je zameraná na následnú zdravotnú starostlivosť, mnohí z pacientov teda majú pokročilý vek, obmedzenú hybnosť, prípadne sú imobilní. "Zdviháky umožnia zdravotníkom jednoduchšie polohovanie, zdvíhanie a presuny pacientov a vďaka svoju ergonomickému dizajnu sú maximálne komfortné aj pre samotných pacientov," skonštatovala.

Zdvíhacie zariadenia majú okrem iného využitie pri každodennej hygiene pacientov, ich presunoch na toaletu, z postele na invalidný vozík, ale aj pri polohovaní. "Zároveň sú využiteľné ako alternatíva chodúľky, ak pacient zvláda chodiť, ale je neistý, prípadne je u neho vysoké riziko pádov. Vďaka zdviháku si ho zdravotníci dokážu zabezpečiť a v prípade nečakaného pádu pacienta zastabilizuje zdvíhací záves," objasnila primárka oddelenia dlhodobo chorých Miriam Kvostková.

Zariadenia umiestnila nemocnica na oddeleniach dlhodobo chorých. "Zdviháky sú navrhnuté tak, aby boli pre pacientov pohodlné. Zdvíhací záves, do ktorého sa pacient zaisťuje, je z pevnej tkaniny odolnej proti vode a stabilizuje ho tak, aby sa necítil nekomfortne. Prístroje sú užitočné pri bežných presunoch, ale aj pri manipulácii s obéznymi pacientami, ktorá je pre zdravotníkov veľmi náročná," dodala Kvostková.