Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčianski hasiči otestovali špeciálne protipovodňové vrecia

Trenčianski hasiči ako prví na Slovensku v rámci cvičenia otestovali protipovodňové absorpčné vrecia. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Špeciálne vrecia sa podľa neho dajú využiť viackrát, po použití sa jednoducho nechajú vysušiť a sú pripravené na ďalšie použitie.

Trenčín 18. júla (TASR) - Trenčianski hasiči dnes ako prví na Slovensku v rámci cvičenia otestovali protipovodňové absorpčné vrecia. Vyrobené sú zo špeciálnych materiálov – superabsorbentov. Podľa autora novinky Bohuslava Žužiho špeciálny materiál dokáže na jednotku svojej hmotnosti viazať stonásobky hmotnosti napríklad vody.

Suché vrece zo superabsorbentu, ktoré má hmotnosť 150 gramov, nasaje až 15 litrov vody a vytvorí zábranu ako jutové vrece naplnené pieskom. „Máme k dispozícii materiál, ktorý sa dá ľahko použiť pri povodniach, ľahko sa skladuje, nepodlieha časovým zmenám a môžu s ním manipulovať aj starší ľudia,“ skonštatoval Žuži s tým, že vývoj špeciálnych materiálov trval desať rokov.

Špeciálne vrecia sa podľa neho dajú využiť viackrát, po použití sa jednoducho nechajú vysušiť a sú pripravené na ďalšie použitie. „Jutové vrece je ťažké, veľmi zle sa plní pieskom, musíte ho zaviazať, pri povodni preniesť od miesta, kde je piesok, na miesto použitia. Jednoducho náklady na nákup, skladovanie, dopravu piesku sú omnoho väčšie. A najmä potrebujete niekoľko ľudí, ktorí vrecia plnia, kým pri vreciach zo superabsorbentov stačí štvrť hodina a sú pripravené,“ zdôraznil Žuži.

Fotogaléria: Trenčianski hasiči


Opakované použitie

Slovensku v rámci cvičenia otestovali protipovodňové absorpčné vrecia.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Vrecia sa podľa neho dajú opakovane použiť päť- až desaťkrát. Nemali by sa ťahať po ostrých predmetoch a mali by sa skladovať v suchu a tme. Vyrába ich trenčianska spoločnosť Aqua Bag Stop, ktorá je schopná mesačne vyrobiť asi 10.000 vriec.

Funkčnosť nového materiálu potvrdil aj riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Milan Dudák. „Na hasičskej stanici v Trenčíne sme vykonali previerkové cvičenie na ochranu objektov pred povodňovou vlnou za pomoci nového materiálu, ktorý bol zaradený do užívania. Cieľ cvičenia bol splnený, objekt bol ochránený,“ skonštatoval Dudák.