Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

HBP plánujú ťažbu uhlia v 12. ťažobnom poli DP Nováky

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

V rámci svojho investičného zámeru, ktorý majú v pláne realizovať od roku 2023, počítajú s troma variantmi ťažby, ktoré by mali priniesť od 5,7 do 9,4 milióna ton uhlia.

Prievidza 15. apríla (TASR) - Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), a.s., plánujú ťažbu hnedého uhlia v 12. ťažobnom poli dobývacieho priestoru (DP) Nováky. V rámci svojho investičného zámeru, ktorý majú v pláne realizovať od roku 2023, počítajú s troma variantmi ťažby, ktoré by mali priniesť od 5,7 do 9,4 milióna ton uhlia. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

"Zásoby uhlia v regióne hornej Nitry a ich dobývanie majú strategický význam v oblasti energetickej bezpečnosti regiónu i štátu," uviedli HBP v zámere. Táto skutočnosť bola podľa nich zohľadnená aj prijatím uznesenia vlády SR v roku 2013 k návrhu programov vytvárania nových pracovných miest v regióne horná Nitra v spolupráci s akciovou spoločnosťou. Dotýka sa optimalizácie výroby elektriny z domáceho uhlia vo všeobecnom hospodárskom záujme do roku 2030. "Pre Hornonitrianske bane Prievidza to znamená garanciu stability v ťažbe uhlia a zamestnanosti pre približne 4000 ľudí. Vyjasnila sa tým i perspektíva ďalšej existencie baníctva v regióne, ktoré týmto dostalo priamy impulz k prípravám investície na otvárku nových ťažobných polí," skonštatovali bane.

Účelom akcie je vyťaženie uhoľných zásob v 12. ťažobnom poli v ťažobnom úseku, ktorý je súčasťou DP Nováky I. s plochou asi 3056 hektárov, pričom nadväzuje na 11. ťažobný úsek. Ťažbou by mali byť dotknuté Nováky, Opatovce nad Nitrou a Koš.

Geologické zásoby v 12. ťažobnom poli Nováky sú podľa predpokladaných tektonických porúch rozdelené do piatich samostatných ťažobných blokov. "Návrh otvárky a dobývania 12. poľa je spracovaný v troch variantoch. Hlavný rozdiel medzi nimi je v plošnom rozsahu rúbania, a tým aj podrúbania územia. S tým potom súvisí rozsah riešenia stretov záujmov, banských škôd a spôsob ich finančného krytia," ozrejmila spoločnosť v zámere. Celkové vyťažené tony z variantu 1 predpokladajú bane vo výške 9.406.000 ton, z variantu 2 vo výške 7.380.000 ton a pri treťom variante vo výške 5.755.000 ton.

Ťažba 12. ťažobného poľa si vyžiada aj vyvolané investície, a to v podobe preložky rieky Nitra, železničnej trate na úseku Nováky s jej napojením na železničnú vlečku bývalého Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky, vysokotlakového plynovodu Slovenského plynárenského priemyslu a VOP, metalického kábla Železníc SR a optických káblov mobilných operátorov, tiež elektrického vedenia.

K jednotlivým posudzovaným variantom dobývania je spracovaný harmonogram otvárky, prípravy a dobývania. Podľa spoločnosti je spracovaný tak, aby nedošlo k nežiaducemu ovplyvneniu celistvosti ešte nerúbanej plochy od závalového procesu inej, nižšie situovanej steny. Zároveň sa pri jeho tvorbe vychádzalo z odbytových možností firmy v dlhšom časovom horizonte.

Náklady na realizáciu zámeru bane odhadli na sumu od 27,2 do 30,2 milióna eur, do nej však nie sú zahrnuté investície v súvislosti s otvárkou bane a realizáciou ťažobných prác. S ťažbou by chceli bane začať v roku 2023, ukončiť by ju mali v roku 2034.

HBP, a. s., Prievidza vlani vyprodukovali 1,820 milióna ton uhlia. V roku 2015 zamestnávali aj v rámci svojich dcérskych spoločností dovedna 3486 ľudí. Najväčším odberateľom hnedého uhlia z produkcie firmy sú Slovenské elektrárne, a. s., Elektráreň Nováky. Vlani im dodala 1.883.195 ton hnedého energetického uhlia.