Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Novozaložený Hornonitriansky banícky spolok bilancoval

Na snímke členovia spolku pred maľbou, ktorú na stenu klubovne namaľoval bývalý baník Igor Lackovič. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Náš banícky spolok vznikol ako jeden z posledných, v rámci Združenia baníckych spolkov a cechov na Slovensku, informoval predseda výboru Vladimír Tulis.

Prievidza 30. apríla (TASR) – Plodnú spoluprácu a podporu mesta Prievidza vyzdvihli členovia novozaloženého Hornonitrianskeho baníckeho spolku (HBS) na valnom zhromaždení v utorok večer (29.4.), počas ktorého po prvý raz bilancovali svoju činnosť.

„Náš banícky spolok vznikol ako jeden z posledných, v rámci Združenia baníckych spolkov a cechov na Slovensku. Dovedna ich je 28. Zaregistrovali sme sa síce ešte v roku 2012, ale činnosť sme vlastne začali rozvíjať až v minulom roku,“ informoval predseda výboru Vladimír Tulis. S návrhom založiť HBS prišli podľa neho viacerí bývalí, ale aj súčasní baníci bývalej Bane Cigeľ, so zámerom uchovávať a rozvíjať banícke tradície na hornej Nitre. Napríklad v Prievidzi, ktorá je najväčším živým baníckym mestom na Slovensku, totiž banícky spolok chýbal.

Mesto iniciatívu baníkov podporilo aj preto, že sa rozrástlo najmä vďaka baníckemu priemyslu. Jeden z prvých krokov bolo, že obnovilo Banícky jarmok, ktorý sa bude konať vždy v septembri, pri príležitosti Dňa baníkov. V meste sa našli aj priestory na banícky klub. Sú v ňom rôzne banícke predmety a artefakty. Staré banícke lampy, na stene je umiestnená vyšívaná zástava HBS a hneď vedľa obraz a soška patrónky baníkov - svätej Barbory. Na druhej stene namaľoval výjav z baníckeho prostredia bývalý baník a maliar obrazov s baníckou tematikou Igor Lackovič. V klube už zhromaždili mnoho kníh o histórii baníctva, ktoré si môžu členovia zapožičať.



„Spolok má zatiaľ 60 členov, ale predpokladáme, že budú pribúdať. Stretávame sa pravidelne každý posledný utorok v mesiaci. Snažíme sa najmä bývalých baníkov informovať o všetkom, čo je nové v Hornonitrianskych baniach, ako sa darí súčasným baníkom v ťažbe uhlia. Pripravujeme aj odborné prednášky. Naposledy sa členovia oboznámili so zámermi využívať banskú vodu na chov rýb. V tomto roku by sme chceli navštíviť banské múzeum v Kremnici, ale pozrieť sa aj do baníckeho skanzenu v podzemí Bane Cigeľ. Ďalším zámerom je napríklad zmapovať históriu ťažby zlata v Malinovej, kde sa tento drahý kov ťažil od 14. storočia. Chceli by sme zabezpečiť aj zachovanie niektorých starých banských diel, nielen v Malinovej, ale aj v Čavoji, tiež sprístupniť miesta, kde uhoľný sloj vychádza na povrch. Padli návrhy vyhlásiť asi sto rokov starú úpravňu uhlia v Handlovej za technickú pamiatku. Nechceme zabudnúť ani na obete banských nešťastí, budeme si ich pripomínať aj v Prievidzi. Okrem toho chceme propagovať banícky stav a reprezentovať spolok na všetkých verejných podujatiach v meste,“ priblížil aktivity HBS jeho predseda.