Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Bohatá úroda smrčkovcov teší hubárov na hornej Nitre

Na snímke Jozef Vaš sa chváli bohatou úrodou húb. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Smrčkovce sú lahodné huby a najlepšie chutia na kyslo, v smotanovej v omáčke.

Malinová 23. marca (TASR) - Hubári na hornej Nitre sa už tešia z prvých jarných húb. Začali totiž pomerne v hojnom počte rásť smrčky a najmä smrčkovce české. Dnes ráno sa za nimi vybral aj skúsený hubár Jozef Vaš z Malinovej.

Výsledok prvej hubárskej vychádzky prekonal všetky jeho očakávania. Narazil totiž na veľkú rodinku smrčkovcov a domov priniesol takmer plný košík, asi dve až tri kilogramy mladých plodníc. Už približne pred týždňom viacerí nedočkavci hlásili, že našli prvé, pomerne ešte malé klobúčiky smrčkov. Jozef si pár dní počkal. Vedel, že už by huby na svoj rast potrebovali trochu vlahy. Dočkal sa. Vie totiž veľmi dobre, kde má smrčkovce hľadať. Každý rok rastú na pokraji lesa, v blízkosti potoka Chvojnica, na vlhkej pôde, pod rôznymi krovinami, hlohom, trnkovými kríkmi, ale aj vŕbami a jelšami.



A čo urobí s takou bohatou nádielkou? "Pozrel som sa do hubárskeho atlasu, v ktorom sú aj rôzne recepty na prípravu jedál. Smrčkovce sú lahodné huby a najlepšie chutia na kyslo, v smotanovej v omáčke. Časť však aj usuším a niečo rozdám kamarátom, aby aj oni ochutnali prvé jarné huby," uviedol spokojný hubár.

"Skutočnosť, že jarné huby začali netradične rásť už v marci, spôsobila mimoriadne teplá zima. Podhubie malo priaznivé podmienky, mohlo sa rozrastať. Ak je pritom dostatok vlahy, tak sa hubám darí. Na hornej Nitre sa vlani aj predvlani prvé smrčkovce či smrčky objavili takmer o mesiac neskôr, v polovici a niekde až ku koncu apríla. Ak sa v najbližších dňoch priveľmi neochladí, alebo na druhej strane, ak nenastanú veľké horúčavy, čoskoro sa objavia aj májovky, a potom sa už môžeme tešiť možno aj na prvé hríby," konštatoval amatérsky mykológ Pavol Hložanský z Prievidze, na margo začínajúcej hubárskej sezóny.