Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Južná veža v Bojniciach dostane novú tvár, pribudnú rôzne atrakcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Práce na pamiatke by mali byť dokončené do roku 2017.

Bojnice 21. júna (TASR) - Dolná brána alebo takzvaná Južná veža nachádzajúca sa v blízkosti zámku v Bojniciach dostane novú tvár. Na tento účel vyčlenila prostriedky bojnickej samospráve vláda na svojom výjazdovom rokovaní koncom marca v Trenčíne.

"Mesto Bojnice dostalo dotáciu vo výške 20.000 eur a tá bude použitá na ďalšiu rekonštrukciu a reštauráciu tejto veže, na sanáciu vlhkosti a následné nové natiahnutie omietky," špecifikoval pre TASR prednosta Mestského úradu v Bojniciach Daniel Palacka.

Pripomenul, že radnica do Južnej veže už v minulosti finančné prostriedky investovala. "Mesto v minulosti obstaralo projektovú dokumentáciu ako i reštaurátorský výskum, vymenilo schody a strešnú krytinu," spresnil.

Práce na pamiatke by mali byť dokončené do roku 2017. Bojnice tam majú do budúcna v pláne umiestniť rôzne atrakcie, ktoré by mali obohatiť ponuku turistických cieľov v meste.

Južná veža je jednou z dvoch brán mestského opevnenia, ktoré bolo postavené zhruba v polovici 17. storočia. Iniciátorom tejto stavby bol niekdajší vlastník bojnického panstva Pavol Pálfi. Druhá z brán, Horná alebo Prievidzská, sa nachádzala v severozápadnej časti opevnenia a zanikla v dôsledku výstavby.