Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Klienti Zariadenia pre seniorov v Prievidzi si za služby priplatia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úpravu úhrad premietli poslanci do príslušného všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schválili na rokovaní koncom mája.

Prievidza 7. júna (TASR) - Klienti Zariadenia pre seniorov (ZpS) v Prievidzi budú za pobyt či stravu platiť viac. Zvýšenie poplatkov v priemere o 52 eur na jedného prijímateľa služby za mesiac vyplynulo z úpravy legislatívy, ako i vykonaného auditu sociálnych služieb. Zvýšenie kritizovali mestskí poslanci z klubu demokratickej opozície.

Úpravu úhrad premietli poslanci do príslušného všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schválili na rokovaní koncom mája. "Zjednotili sme platbu odkázanosti na nulu, ako majú i iné zariadenia. Navýšili sa poplatky za ubytovanie a stravu," načrtol riaditeľ ZpS Richard Fodor.

Pre klientov v stupni odkázanosti VI. ZpS podľa neho zvyšuje poplatok za ubytovanie a za stravu o približne 29,45 eura mesačne. Úhrady ZpS zvyšovalo naposledy v roku 2019, a to o štyri percentá, čo predstavuje 12 až 13 eur, vlani k opatreniu nepristúpilo a v tomto roku je to rovnaké navýšenie, ozrejmil ďalej Fodor. "Pre klientov v stupni odkázanosti I., II. a III. je skok vyšší, ale majú možnosť odísť z nášho zariadenia, lebo sociálnu službu nepotrebujú," tvrdí. Upravené poplatky by mali ZpS priniesť príjem vyšší o 150.000 eur ročne, pri kapacite 250 ľudí, ktorú ZpS prehodnocuje a v prípade odoberania plnej stravy, vyčíslil riaditeľ.

Mesto každoročne dopláca zo svojho rozpočtu ZpS približne 650.000 eur, pričom na plánovanú debarierizáciu objektu na Ulici J. Okáľa dá ďalších 400.000 eur, podotkol hovorca mesta Michal Ďureje. Samospráva od zvýšenia poplatkov podľa neho očakáva, že sa dajú klienti s nižším stupňom odkázanosti znova posúdiť, čo by malo mestu priniesť adekvátne peniaze.

Poslanec Branislav Gigac VZN nepodporil, kritizoval absenciu diskusie. "Navyše, ako klub zastávame ten názor, že takéto navyšovanie poplatkov má byť systematické a má prísť vtedy, keď budeme vidieť i dosahy implementovaných opatrení," zdôraznil. Klub podľa Gigaca rozumie, že na zvyšovanie kvality služieb treba financie. "Počas roka a pol sme však videli desiatky porušovaní zákonov, ústavy, týranie a nevieme, v akom stave je to v súčasnosti," doplnil s tým, že klub je v prípade zmeny ochotný rokovať o systematickom zvyšovaní poplatkov. V súvislosti s prijatým VZN podal na prokuratúru i trestné oznámenie.

Obdobne sa vyjadrila i poslankyňa Veronika Drábiková, podľa ktorej sú vzhľadom na nárazové zvýšenie úhrad ľudia svedkami búrlivej diskusie, čo nie je dobrým signálom aj k poberateľom sociálnej služby. ZpS bude do budúcna zvyšovať poplatky každoročne, keďže na to bude mať vytvorené podmienky, reagoval Fodor. Kritiku poslancov z klubu demokratickej opozície zase označil Ďureje za politizáciu.

Zvýšenie poplatkov je reakciou i na výsledky auditu, ktorý v ZpS vykonala poradenská firma z oblasti poskytovania sociálnych služieb ako reakciu samosprávy na výsledky kontrol z minulého roka. Tie vtedy odhalili viaceré nedostatky, údajné týranie podľa radnice nepotvrdili.