Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Kolekciu zvierat v bojnickej zoo doplnila samička antilopy bongo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Samička, ktorá sa narodila v prvej polovici apríla antilope taktiež z odchovu bojnickej zoo, je v poradí šiestym exemplárom tohto kopytníka.

Bojnice 29. apríla (TASR) - Kolekciu zvierat v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach doplnila samička antilopy bongo. Mláďa sa tam narodilo v prvej polovici apríla, návštevníci ju vo výbehu uvidia, keď sa oteplí. Informoval o tom hovorca zoo Pavel Procner.

"Antilopa bongo patrí k najväčším a najkrajším pralesným antilopám sveta. V Národnej zoo Bojnice chováme toto nádherné zviera od roku 1995 a prvé mláďa sa u nás narodilo v roku 1999," spomenul Procner.

Samička, ktorá sa narodila v prvej polovici apríla antilope taktiež z odchovu bojnickej zoo, je v poradí šiestym exemplárom tohto kopytníka. "Malá samička sa už onedlho objaví vo vonkajšom výbehu medzi statnými antilopami. Je veľmi zvedavá, odvážna a rastie ako z vody. Akonáhle sa nočné teploty dostanú do výraznejších plusových hodnôt, malú bongo budú môcť obdivovať všetci návštevníci bojnickej zoologickej záhrady," doplnil.

Antilopa bongo pochádza z Afriky, kde sa vyskytuje v dvoch izolovaných poddruhoch. Kým prvý obýva nížinné lesy západnej a strednej Afriky, druhý dnes prežíva v počte menej ako 80 jedincov výlučne v kenských horských pralesoch pohoria Mau Mau a Aberdare. V Ugande už vyhynul, rovnako aj na hore Keňa.

Hlavnými príčinami silného poklesu jej počtov sú ničenie biotopov, ilegálny lov pre mäso a trofejní lovci. V zoologických záhradách sveta sa chová okolo 540 jedincov tohto poddruhu, čo je viac ako dnes žije vo voľnej prírode.