Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Kráľa si v rodnej Považskej Bystrici pripomenú viacerými podujatiami

Na archívnej snímke výstava diel Imra Weinera-Kráľa. Foto: TASR - Tomáš Halász

Mesto pripravuje v spolupráci so Spolkom priateľov Imra Weinera-Kráľa, Vlastivedným múzeom v Považskej Bystrici a MG Art galériou aj ďalšiu výstavu venovanú významnému rodákovi.

Považská Bystrica 7. októbra (TASR) – Považskobystrická radnica si v októbri viacerými aktivitami pripomenie 120. výročie narodenia svojho významného rodáka, maliara a grafika Imra Weinera-Kráľa, ktorý patril k popredným predstaviteľom moderného umenia 20. storočia na Slovensku.

„Od začiatku októbra je v centrálnej mestskej zóne nainštalovaná výstava venovaná Imrovi Weinerovi-Kráľovi. Obsahuje snímky akvarelov, ktoré sú v depozite mesta. Tie zachytávajú nielen miesta, ktoré v Považskej Bystrici Weiner-Kráľ tak miloval - obľúbené Maníny, okolitú prírodu, ale aj rozvoj a výstavbu jeho rodného mesta,“ uviedol považskobystrický primátor Karol Janas.

Časť city boardov je venovaná aj soche I. W. Kráľa. Tá vznikla pri príležitosti 110. výročia jeho narodenia. Tvorcami myšlienky boli zakladatelia Spolku priateľov Imra Weinera- Kráľa a reálnu podobu pamätníku vdýchol slovenský sochár Milan Lukáč. Jednotlivé panely ponúkajú prierez jeho prác na soche, ako aj konečnú podobu pamätníka, jeho osadenie či odhalenie.

Mesto pripravuje v spolupráci so Spolkom priateľov Imra Weinera-Kráľa, Vlastivedným múzeom v Považskej Bystrici a MG Art galériou aj ďalšiu výstavu venovanú významnému rodákovi.

"Vystavené budú originály diel, ktoré sú v zbierkovom depozite mesta a Vlastivedného múzea, unikátom je obraz Marikovská matka s dieťaťom. Okrem tejto olejomaľby budú vystavené aj ďalšie skvosty, zamerané najmä na Považskú Bystricu a okolie. Výstava potrvá od 14. do 24. októbra,“ pripomenula Michaela Haladejová z komunikačného oddelenia považskobystrickej radnice s tým, že poctu velikánovi výtvarného umenia vzdajú na výtvarnom kurze (16. – 17. 10.) aj žiaci základnej umeleckej školy, ktorá nesie jeho meno.