Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V obci Kšinná našiel muž funkčný granát z druhej svetovej vojny

Na snímke nájdený granát z druhej svetovej vojny. Foto: TASR/KR PZ Trenčín

Granát pochádzal z obdobia druhej svetovej vojny, bol skorodovaný, mal porušenú vrhovú poistku, ale bol funkčný a schopný výbuchu.

Kšinná 13. augusta (TASR) - Podozrivý predmet, ktorý vyzeral ako starý granát, našiel utorok (12.8.) popoludní, asi 150 metrov nad domom, pri poľnej ceste v Závade pod Čiernym vrchom, časti obce Kšinná v okrese Bánovce nad Bebravou, 32-ročný miestny obyvateľ.

"Nálezca ihneď vyrozumel políciu a čakal na policajnú hliadku. Na miesto nálezu sa okrem polície dostavil aj pyrotechnik Policajného pohotovostného útvaru Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, ktorý pri prehliadke zistil, že ide o ostrý ručný granát československej výroby, vzor 34," informovala dnes TASR trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Spresnila, že granát pochádzal z obdobia druhej svetovej vojny, bol skorodovaný, mal porušenú vrhovú poistku, ale bol funkčný a schopný výbuchu. "Pyrotechnik pomocou detektora kovov prehľadal okolie nálezu, ale žiadnu inú muníciu už nenašiel. Za dodržania prísnych bezpečnostných opatrení granát previezol do muničného trezoru v Dubnici nad Váhom. Odtiaľ bude potom odvezený na určené miesto, na ktorom bude následne zlikvidovaný," doplnila.

Hovorkyňa upozornila, že aj 69 rokov od skončenia druhej svetovej vojny sa pomerne často nachádza rôzna munícia, ktorá pochádza z tohto obdobia a veľakrát je schopná zraniť, či v horšom prípade usmrtiť. "Polícia upozorňuje nálezcov munície, aby ju ponechali na mieste nálezu, nemanipulovali s ňou, nakoľko môže byť schopná výbuchu. Ihneď po náleze akejkoľvek munície treba kontaktovať policajnú linku 158," zdôraznila.