Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Prvých voličov v Lazanoch priviedli k urne pracovné povinnosti

Volič prichádza do volebnej miestnosti vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014 v obci Lazany, okres Prievidza 15. novembra 2014. Voľby v Lazanoch sa ako v jedinej z obcí na Slovensku začali o hodinu skôr a to už o šiestej hodine. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V hornonitrianskej obci je celkove 1365 oprávnených voličov, medzi nimi i niekoľko občanov cudzej štátnej príslušnosti.

Lazany 15. novembra (TASR) - Medzi prvými voličmi na Slovensku v dnešných komunálnych voľbách boli muži.

K urne v Kultúrnom dome v Lazanoch v okrese Prievidza, kde sa začali voľby o hodinu skôr ako v iných obciach a mestách, prišli už krátko po 6.00 h pre následné pracovné povinnosti.

Prvým voličom na Slovensku bol Jaroslav Fuska, krátko po ňom prišiel vodoinštalatér Jozef Hanko, podľa ktorého mu skorá hodina na volebný akt vyhovuje pre prácu, nie je však pravidlom. "Pokiaľ skoro ráno nemusím, tak odvolím v priebehu dňa," povedal. Pre nástup do práce sa ako tretí k urne dostavil Jozef Mečiar, ktorý je povolaním hasič.

"Ťažko je zrovnávať tieto jednotlivé volebné obdobia. Boli také náznaky, že by chceli prísť, tak aj preto sa posunula hodina," reagoval v súvislosti s účasťou voličov v skoršej hodine predseda miestnej volebnej komisie Stanislav Cachovan.

Ako ďalej ozrejmil, dôvodmi pre skoré volenie sú pre voličov cestovanie, využitie víkendu na vlastné záujmy či pracovné povinnosti. "Či má zmysel otvoriť volebnú miestnosť o hodinu skôr, ukáže dnešok a podľa toho sa môže obec zariadiť. My to ako komisia až tak neovplyvňujeme," poznamenal.

"Voliči chodia veľa v dopoludňajších hodinách a tie odpoludňajšie, neskoršie hodiny využijú potom tí, ktorí majú nejaké práce. Tak do takej siedmej hodiny večer sa to u nás zvykne ukončiť," priblížil Cachovan.

V hornonitrianskej obci je celkove 1365 oprávnených voličov, medzi nimi i niekoľko občanov cudzej štátnej príslušnosti. O odvolenie do prenosnej urny podľa komisie požiadalo doteraz sedem Lazancov.