Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Liehovar by mal investor vybudovať v Prievidzi

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/František Iván

Prevádzka na výrobu liehu z obilia a ovocia za približne 1,7 milióna eur by mala vyrásť nakoniec v Prievidzi.

Prievidza 14. mája (TASR) - Prevádzka na výrobu liehu z obilia a ovocia za približne 1,7 milióna eur by mala vyrásť nakoniec v Prievidzi. Investor, Mabio, s.r.o., so sídlom v Čiernom Brode (okres Galanta), totiž pôvodne počítal s dvoma variantmi umiestnenia svojej výroby, okrem metropoly hornej Nitry to boli Zemianske Kostoľany. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

"V správe bol hodnotený iba variant v Prievidzi, nakoľko pri druhom variante v Zemianskych Kostoľanoch bolo jednou z požiadaviek vypracovať hydrogeologický prieskum, ktorý by výrazne spomalil plán výstavby,"
zdôvodňuje firma výber lokality. Liehovar by sa tak mal nachádzať v priemyselnom obvode Prievidze na v súčasnosti nevyužívaných pozemkoch.

Investor chce vybudovať liehovar v nadväznosti na rozvinutú poľnohospodársku produkciu v okolí, pričom by mal podporiť poľnohospodársky a potravinársky sektor a tiež sektor služieb v okrese. Ako uvádza vo svojom zámere, ide o novostavbu výrobnej haly, v ktorej budú vybudované objekty pre príjem a skladovanie obilia alebo kukurice a ovocia, prípravu záparu, destiláciu, skladovanie a expedíciu liehu, skladovanie a spracovanie výpalkov a servisnú činnosť.

Podľa výsledkov procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie a stavebného konania by s prevádzkou chcel investor začať v júni budúceho roka.