Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Mačov ožije gazdovskými dvormi

Ilustračné foto Foto: TASR/ Lukáš Grinaj

Mottom tohto ročníka je Tajomstvo šťastia je radosť z diela vlastných rúk.

Diviaky nad Nitricou 22. apríla (TASR) - Mačovské gazdovské dvory - celodenné podujatie s bohatým programom, ktoré je určené pre všetkých návštevníkov hornej Nitry, rodiny, milovníkov tradícií, folklóru a gastronómie, pripravilo opäť po roku občianske združenie Hipo Mačov. Uskutoční sa v Mačove, v časti obce Diviaky nad Nitricou (okres Prievidza), 26. apríla. TASR informoval Anton Blaho z Hipo Mačov.

Mottom tohto ročníka je "Tajomstvo šťastia je radosť z diela vlastných rúk". Začne sa otvorením skanzenu Mačovské gazdovské dvory o 9.00 h. Okrem jeho prehliadky budú mať návštevníci možnosť zažiť regionálnu súťaž vo varení guláša, stavanie mája, vyrezávanie Mačovského smoliara s rezbárom Michalom Bartom, ukážky remesiel hornonitrianskeho regiónu, jazdu na koňoch, vozenie na koči, ukážky gazdovskej techniky, pálenia smoly, chytanie čvíčal, tkanie kobercov, pečenie chleba a osúchov či kovanie podkov.

Združenie tiež pripravilo tvorivé dielne pre deti, návštevníci budú môcť ochutnať špeciality regiónu - guláš, chlieb s masťou a cibuľou či zemiakové babky. V rámci kultúrneho programu sa predstavia folklórne súbory Košarinka z Temeša a Hájiček z Chrenovca.