Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Malinovej obnovili lampiónové sprievody na svätého Martina

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Turanovič

Takéto lampiónové sprievody sa podľa organizátorov na sviatok svätého Martina v súčasnosti už opäť konajú vo viacerých slovenských mestách a obciach.

Malinová 12. novembra (TASR) – V Malinovej, pôvodne nemeckej obci, ktorá mala pred vojnou názov Cach, obnovili tradíciu lampiónových sprievodov na svätého Martina.

Podujatie zorganizovali členovia miestneho Karpatskonemeckého spolku (KNS). "Takéto lampiónové sprievody sa na sviatok svätého Martina v súčasnosti už opäť konajú vo viacerých slovenských mestách a obciach. Predovšetkým v tých, kde ešte žijú potomkovia karpatských Nemcov. Ako je známe, tí na Slovensko prišli pred takmer piatimi storočiami, aby tu pomáhali rozvíjať baníctvo a remeslá. Táto lampiónová tradícia totiž pochádza z nemecky hovoriacich krajín. Dodnes sa dodržiava v Nemecku, Rakúsku či vo Švajčiarsku. Rozhodli sme sa oživiť ju aj u nás, pretože tu máme mnoho spoluobčanov, ktorí sa hlásia k nemeckej národnosti," uviedla predsedníčka KNS v Malinovej Edita Grossová.

O lampiónový sprievod, ktorý sa uskutočnil v stredu (11.11.) večer, bol veľký záujem. Zúčastnilo sa na ňom viac než sto obyvateľov. Najviac sa tešili deti, ale aj dospelí, ktorí im pomáhali rozžiariť klasické pestrofarebné papierové lampióny a dávali pozor, aby v nich horiace sviečky nezhasli. Sprievod sa vydal od obecného úradu k trojičnému stĺpu. Tam deti z materskej školy zaspievali niekoľko pesničiek v nemeckom jazyku a účastníci si vypočuli príbeh svätého Martina. O tom, ako rozťal mečom svoj vojenský plášť, aby prikryl zimou sa trasúceho žobráka, ktorým bol Ježiš. Potom sa sprievod prešiel celou obcou.