Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Malinovej postavili 24-metrov vysoký máj klasickým ručným spôsobom

Jeden z najvyšších májov v histórii v predvečer 1. mája postavili uprostred obce v Malinovej, neveľkej podhorskej dedinke pod Magurou v okrese Prievidza. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Vztýčili ho, ako je zvykom, klasickým ručným spôsobom za necelých 20 minút.

Malinová 1. mája (TASR) – Jeden z najvyšších májov v histórii postavili v predvečer 1. mája v Malinovej, neveľkej podhorskej dedinke pod Magurou v okrese Prievidza. Smrek, ktorý ešte pred dvoma dňami vyrúbali nad dedinou na úpätí v Strážovských vrchov, je vysoký 24 metrov, a to z neho ešte asi dva metre odpílili. Vztýčili ho, ako je zvykom, klasickým ručným spôsobom za necelých 20 minút. Použili pritom len hasičské háky a špice, ktorými voľakedy hasiči uvoľňovali horiace trámy. Pomohli si rebríkom aj dômyselnými vysokými žrďami s dvojitým lanom so slučkou na konci, takzvanými „bajlákmi“. Slučka slúži na upevnenie tyčí ku kmeňu, umožňuje zároveň ich posúvanie a postupné zdvíhanie mája.

„Pretože surové drevo je pomerne ťažké, na postavenie mája potrebujeme 25 až 30 chlapov,“ povedal Ľudovít Harbut, bývalý baník, ktorý patrí medzi najstarších staviteľov májov v obci a ktorý postup v stredu (30. 4.) aj riadil. Tradíciu stavania májov v tejto dedine dodržiavajú už desiatky rokov. Pri Partizánskom dome, ktorý slúži ako kultúrny stánok, sa aj teraz zišla takmer celá dedina. Máj prišli pomôcť postaviť nielen mládenci a futbalisti, ale aj dobrovoľní hasiči i viacerí starší chlapi.

„Pôvodne sme, tak ako inde, museli najskôr vykopať hlbšiu jamu, v ktorej sme potom máj upevnili. Už viac ako štvrťstoročie však používame malý zlepšovák. Do zeme sme zabetónovali asi 2,5-metrovú železobetónovú pätku. Kmeň smreka v spodnej časti prevŕtame dvoma otvormi. Hrubým šraubom ho zospodu pripevníme k pätke. Keď už je máj postavený, upevníme ho aj druhým šraubom. Ešte sa nestalo, že by nám máj, hoci aj pri veľkom vetre, spadol,“ uviedol Harbut. Zaspomínal si, že voľakedy priviazali asi do dvoch tretín kmeňa májového stromu fľašu pálenky. Vždy sa našiel niekto z mládencov, ktorý sa po ňu po šmykľavom olúpanom kmeni vyškriabal a poponúkal ostatných. Vždy však hrozil úraz. Preto od toho upustili. Starostka obce Mária Luprichová však nezabudla na dobré zvyky a všetkých aktérov pohostila malinovicou.