Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Mestá na hornej Nitre sa pripravujú na celoplošné testovanie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Celoplošné testovanie by sa malo uskutočniť 23. a 24. januára, opakovať sa má v okresoch až dovtedy, kým úroveň incidencie neklesne pod 0,5 percenta.

Handlová/Bánovce nad Bebravou 13. januára (TASR) - Mestá na hornej Nitre sa začali pripravovať na avizované plošné testovanie obyvateľov na nový koronavírus. V Handlovej sa už hlásia dobrovoľníci, bánovská samospráva začala hľadať zdravotníkov.

"Uvažujeme o deviatich odberných miestach v Handlovej, jednom v Morovne a jednom v Novej Lehote. Pokiaľ by bol systém rovnaký ako na jeseň, bolo by to jednoduchšie, no črtá sa iný model," uviedla primátorka mesta Silvia Grúberová.

Obyvatelia, ktorí sa budú chcieť otestovať, podľa nej zmenu nepocítia. "My však pravdepodobne budeme musieť urobiť a zabezpečiť podstatne viac, pokiaľ bude táto úloha nariadená v plnom rozsahu samospráve," podotkla. Mestu sa podľa primátorky už hlásia dobrovoľníci a zdravotníci, ktorí chcú pomôcť pri plošnom testovaní obyvateľov.

Bánovská samospráva začala hľadať zdravotníkov, výzvu zverejnila na webovej stránke mesta. Pomôcť pri plošnom testovaní môžu lekári, zubári, záchranári, sestry či praktické sestry či profesionálny vojak, ktorý vykonáva jedno zo zdravotníckych povolaní. Záujemcovia sa majú nahlásiť prostredníctvom kontaktov uvedených na stránke mesta.

Celoplošné testovanie by sa malo uskutočniť 23. a 24. januára, opakovať sa má v okresoch až dovtedy, kým úroveň incidencie neklesne pod 0,5 percenta.