Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

Mesto Handlová sa uchádza o zdroje na bezemisné autobusy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Samospráva má okrem podpory elektromobility v pláne zrealizovať i ďalší projekt v oblasti dopravy. Počíta s výstavbou autobusovej stanice.

Handlová 10. apríla (TASR) - Samospráva Handlovej chce obstarať autobusy bez emisií. O financie na projekt verejnej bezemisnej dopravy v meste sa uchádza z Fondu pre spravodlivú transformáciu, na tento účel žiada nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške 1,73 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Mesto chce z hľadiska udržateľnosti mestskej hromadnej dopravy (MHD) zabezpečiť autobusy spĺňajúce prísne kritériá elektromobility," skonštatovala Paulínyová.

Radnica preto podľa nej podala žiadosť v rámci výzvy na podporu v oblasti verejnej osobnej dopravy, v rámci ktorej sú oprávnenými výdavkami nákup autobusov s alternatívnym pohonom, vybudovanie nabíjacích staníc či zavedenie dopravných systémov do autobusov bez spolufinancovania z rozpočtu mesta.

"Požadovaná výška NFP je 1.736.270,70 eura. Sumu mesto stanovilo na základe vykonaného prieskumu trhu. Žiadosť je momentálne v administratívnom hodnotení," priblížila hovorkyňa mesta.

Samospráva má okrem podpory elektromobility v pláne zrealizovať i ďalší projekt v oblasti dopravy. Počíta s výstavbou autobusovej stanice. V úprave rozpočtu vyčlenila prostriedky na nákup pozemkov pod budúcou stanicou.

Prevádzkovateľom MHD v Handlovej je mestská spoločnosť Hater-Handlová.