Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Mestské zastupiteľstvo v Trenčíne bude mať aj naďalej 25 poslancov

Na snímke primátor mesta Trenčín Richard Rybníček Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Tamojší zákonodarný zbor dnes neschválil návrh primátora Richarda Rybníčka, ktorý chcel v budúcom volebnom období iba 19 poslancov.

Trenčín 12. augusta (TASR) – Mestské zastupiteľstvo v Trenčíne bude mať aj v budúcom volebnom období 25 poslancov. Tamojší zákonodarný zbor dnes neschválil návrh primátora Richarda Rybníčka, ktorý chcel v budúcom volebnom období iba 19 poslancov.

„Navrhujeme oproti minulému volebnému obdobiu znížiť počet poslancov na 19 (zníženie o šesť poslancov). Dôvodom je snaha o zníženie výdavkov na chod mesta. Ušetrená suma za odmeny, poistné, telefóny, internet, nákup notebookov a softvér v prípade zníženia počtu poslancov na 19 by bola minimálne 33.025 eur ročne. Celková úspora pri znížení počtu poslancov a pri zohľadnení zaradenia 19 poslancov do komisií by bola až 39.632 eur,“ zdôvodnil svoj návrh Rybníček.

Ako dodal, ďalším dôvodom na zníženie je pomer obyvateľov s rozmedzím počtu poslancov v zmysle zákona o obecnom zriadení. „V meste od 50.001 do 100.000 obyvateľov sa určí počet v rozmedzí 19 až 31 poslancov. Mesto Trenčín má 55.406 obyvateľov, čo je v dolnej hranici daného rozmedzia, pričom počet poslancov vo funkčnom období 2010 – 2014 je 25, čo je v strednej hranici rozmedzia určeného zákonom,“ doplnil trenčiansky primátor.

Predseda poslaneckého klubu Smer-SD v mestskom zastupiteľstve Daniel Beníček predložil protinávrh, podľa ktorého bude mať zastupiteľstvo aj v najbližšom štvorročnom volebnom období 25 poslancov. Svoj návrh zdôvodnil faktom, že doterajší model mestského zastupiteľstva sa v minulosti osvedčil. „Neviem si predstaviť fungovanie poslanca tak, že bude v troch – štyroch komisiách mestského zastupiteľstva a v školských radách troch škôl,“ zdôraznil Beníček s tým, že zdôvodňovať zníženie počtu poslancov finančnou úsporou je smiešne.

Podľa poslanca Pavla Kubečku sú údaje o výške ušetrených finančných prostriedkov, ktoré na webovej stránke prezentuje mesto, nadnesené. Úspora pri znížení počtu poslancov z 25 na 19 by podľa neho bola až o 40 až 50 percent nižšia, ako prezentuje mesto. "Pri poklese pod určitý počet poslancov sa komisie mestského zastupiteľstva stanú nefunkčnými," dodal Kubečka.

Proti jeho návrhu sa postavil poslanec Ján Kanaba, podľa ktorého je 25 poslancov veľa, mnoho z nich za celé štvorročné volebné obdobie „neotvorilo ústa a boli tam len na stláčanie gombíkov pri hlasovaní.“ Mestské zastupiteľstvo napokon schválilo Beníčkov návrh, hlasovalo zaň 12 zo 17 prítomných poslancov.