Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Miestne dane už uhradilo viac ako 80 % Považskobystričanov

Na ilustračnej snímke Považská Bystrica Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa prednostu mestského úradu mesto nebude ani tento rok ľahostajné k tomu, že niektorí občania a právnické osoby si zabudli splniť svoju zákonnú povinnosť.

Považská Bystrica 27. októbra (TASR) – Mesto Považská Bystrica v tomto roku vyrubilo miestne dane v sume viac ako štyri milióny eur. Podľa prednostu mestského úradu Antona Martausa evidujú momentálne už viac ako 80 % uhradených miestnych daní.

"Právnické osoby, ktorým sme rozhodnutia doručili poštou, mali prvý termín splátky do 30. apríla. Termín prvej splátky pre fyzické osoby bol do 30. júna a druhý do 30. septembra bol jednotný tak pre občanov, ako aj právnické osoby. Samozrejme, že obidve splátky mohli byť zaplatené naraz, a to v prvom termíne. Občania a právnické osoby dostali spolu približne 30.000 rozhodnutí. Do termínu prvej splátky boli miestne dane uhradené z uvedeného predpisu na 50 %. K termínu druhej splátky (30. 9.) boli miestne dane spolu uhradené na 76 %. V súčasnosti je uhradených približne 82 % poplatkov," priblížil Martaus.

Z rozhodujúcich miestnych daní je podľa neho daň z nehnuteľností uhradená na takmer 82 %, poplatok za komunálny odpad a drobné stavebné odpady na 84 %, daň za psa na 83 %. Ostatné miestne dane spolu boli hradené na 87 % z predpisu. Okrem úhrad miestnych daní z predpisu roku 2015 mesto získava finančné prostriedky aj vymáhaním daňových nedoplatkov z minulých rokov. Daňové nedoplatky z minulých rokov boli v roku 2015 uhradené v sume takmer 200.000 eur.

Podľa Martausa mesto nebude ani tento rok ľahostajné k tomu, že niektorí občania a právnické osoby si zabudli splniť svoju zákonnú povinnosť a nezaplatili dane. Výzvy k úhrade rozoslali právnickým osobám, v najbližších dňoch ich doručia aj fyzickým osobám. Mesto taktiež zverejňuje mená neplatičov na webovej stránke mesta a v krajnom prípade vymáha daňové nedoplatky prostredníctvom exekútorov.