Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Monitorovacie meteostanice zefektívnia zimnú údržbu ciest TSK

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Martin Baumann

Ako informoval predseda TSK Jaroslav Baška, meteostanice sú napojené na dispečingy a poskytujú on-line informácie o teplote ovzdušia, vozovky, vlhkosti vozovky, ako aj o rosnom bode.

Trenčín 19. decembra (TASR) – K zvýšeniu bezpečnosti na cestách a k zefektívneniu zimnej údržby ciest II. a III. triedy v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) má prispieť nainštalovanie monitorovacích meteostaníc na najproblematickejšie úseky ciest TSK. K piatim existujúcim zariadeniam pribudlo v týchto dňoch 15 nových. Kraj do ich nákupu investoval 36.600 eur.

Ako informoval predseda TSK Jaroslav Baška, meteostanice sú napojené na dispečingy a poskytujú on-line informácie o teplote ovzdušia, vozovky, vlhkosti vozovky, ako aj o rosnom bode. Dispečer tak môže operatívne reagovať na rýchle zmeny klimatických podmienok a stavu ciest. Nové meteostanice pribudli v lokalitách Bezovec, Brezová – Minarčiny, Bzince pod Javorinou, Cimenná, Dohňany, Homôlka, Horná Ves, Mojtín, Nová Bošása, Pod Bukovinou, Pod Dielcom, Podhradie, Rudník, Šútovce, Timoradza, Trenčianske Jastrabie, Trenčianske teplice, Vyšehradné, Zubák.

TSK zaviedol pred touto zimnou sezónou aj ďalšiu novinku pre cestujúcu verejnosť, vodičov, ale aj pre tých, ktorí sa zaujímajú o priebeh zimnej údržby. Na webovej stránke si ľudia môžu on-line zistiť, kde sa momentálne vykonáva zimná údržba. Dokonca sa dozvedia, či vozidlo páve odhŕňa sneh, posýpa cestu, alebo sa len presúva. Čiže presne zistia, kde práve sypač je, kde robí zimnú údržbu a čo v rámci nej robí,“ skonštatoval Baška.

Ako dodal, Správa ciest TSK má v teréne nepretržite nasadených 49 sypačov, 10 nakladačov a v rezerve je 20 vlastných sypačov, ktoré môžu použiť v prípade výpadku sypačov v teréne, alebo podľa potreby posilniť zimnú údržbu. Zazmluvnení sú v prípade potreby aj externí subdodávatelia. Zimnú údržbu v TSK vykonáva 162 vodičov a 55 dispečerov. Sklady na posypový materiál sú naplnené na 95 percent, čo predstavuje 24.000 ton inertného posypového materiálu a 6500 ton chemického posypového materiálu.

Aj keď v roku 2014 Správa ciest TSK nenakúpila žiadnu novú techniku na výkon zimnej údržby, v októbri roku 2014 splatila poslednú splátku za šesť vozidiel na zimnú údržbu ciest v celkovej hodnote asi 1,5 milióna eur, ktoré cestári nadobudli ešte v roku 2013,“ uzavrel Baška.