Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Múzeum Bojnice sa pripojí k Svetovému dňu povedomia o autizme

Bojnice. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Autizmus je pervazívna vývinová porucha, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti.

Bojnice 30. marca (TASR) - Bojnický zámok sa v piatok 2. apríla rozsvieti namodro. Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice sa tak symbolicky pripojí k Svetovému dňu povedomia o autizme, ktorý každoročne pripadá na tento deň. TASR o tom v utorok informovala kultúrno-propagačná manažérka múzea Petra Gordíková.

"Modrá farba symbolicky predstavuje farbu komunikácie. Práve v tejto oblasti majú ľudia s poruchami autistického spektra vo svojom živote najvýraznejšie problémy," pripomenula Gordíková.

Autizmus je pervazívna vývinová porucha, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Deficit v oblasti komunikácie spôsobuje problém s porozumením reči druhých či udržaním konverzácie. Úzko s tým súvisí aj následná sťažená schopnosť nadväzovať vzťahy či prejavovať city.

"SNM - Múzeum Bojnice podporuje Svetový deň povedomia o autizme už niekoľko rokov. V roku 2015 sa zamestnanci múzea k nemu pripojili prostredníctvom modrého oblečenia a modrých stužiek. Od roku 2016 svietila namodro vstupná brána zámku a po roku 2020 sa modrá farba rozšírila aj na jeho ďalšie časti," dodala Gordíková.