Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Mesto Myjava pristúpilo k viacerým ekonomickým opatreniam

Mestský úrad v Myjave. Foto: teraz.sk

Mzdy zamestnancov boli znížené o 20 percent a počet zamestnancov na úrade sa znížil o päť osôb.

Myjava 24. júna (TASR) – Mesto Myjava pristúpilo k viacerým ekonomickým opatreniam, aby eliminovalo následky spôsobené opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu.

Mesto zaznamenalo v mesiacoch apríl až jún výpadok podielových daní oproti predpokladaným príjmom v celkovej výške 97.000 eur. "V rámci šetrenia mesto znížilo dotácie na šport o 30 percent. Pôvodne boli pre spoločnosť Samšport rozpočtované financie vo výške 400.000 eur a pre kluby Spartak Myjava 36.000 a FK Turani 3000 eur," uviedla Denisa Papuláková zo sekretariátu primátora.

Uskromniť sa počas mesiacov apríl a máj museli aj zamestnanci mestského úradu (MsÚ). "Mzdy zamestnancov boli znížené o 20 percent a počet zamestnancov na úrade sa znížil o päť osôb. Okrem toho si mesto odložilo splácanie úverov o päť mesiacov. Mesačná splátka všetkých úverov predstavuje sumu 93.379,33 eura, čo je spolu 466.896,65 eura," doplnila zamestnankyňa mesta.

Mesto šetrí aj v ďalších oblastiach. Zastavilo prípravy rozpracovaných projektov a investícií, ako aj objednávanie projektov či posudkov. Obmedzilo objednávanie služieb a nákupov tovarov, s výnimkou prostriedkov určených na ochranu proti novému koronavírusu.

Zároveň sa snažilo pomôcť obyvateľom - podnikateľom. "Rozhodnutím primátora sa zrušila povinnosť platenia nájmu za prenajaté priestory, priestranstvá a pozemky mesta počas uzatvorenia prevádzok a upravujú sa poplatky v zariadeniach mesta," doplnila Papuláková.

Rieši sa aj situácia v obchodných spoločnostiach mesta, kde dochádza k znižovaniu zamestnancov. Takisto sa pripravuje zlúčenie dvoch spoločností do jednej a obmedzenie niektorých činností i služieb.