Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: Na 41. ročníku Pochodu vďaky SNP sa zúčastnili stovky turistov

Na snímke účastníci pochodu, medzi ktorými boli ľudia všetkých vekových kategórií 16. januára 2016. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Je to druhá najväčšia účasť registrovaných účastníkov v jeho histórii. Iba v roku 2013 organizátori napočítali viac, asi o 40 účastníkov.


Cigeľ 16. januára (TASR) – Na dnešnom, už 41. ročníku Pochodu vďaky SNP nad partizánskou obcou Cigeľ v okrese Prievidza, s prechodom pohoria Vtáčnik sa dnes zúčastnilo 1816 turistov a milovníkov prírody z celého Slovenska. Je to druhá najväčšia účasť registrovaných účastníkov v jeho histórii. Iba v roku 2013 organizátori napočítali viac, asi o 40 účastníkov. Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica a je jedným z najstarších a najväčších zimných turistických podujatí na Slovensku. Je venované pamiatke umučených a padlých bojovníkov proti nacizmu z tejto obce.

Pred slávnostným otvorením podujatia k miestnemu pamätníku SNP si uctili pamiatku padlých položením vencov predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini 1. tajomník Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku Nikolaj Režov, poslanci NR SR a Trenčianskeho samosprávneho kraja, starostovia a primátori okolitých miest a obcí, zástupcovia viacerých politických strán a ďalší hostia. Nechýbali členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) na čele s predsedom Ústrednej rady SZPB Pavlom Sečkárom a ďalší hostia. Medzi nimi bola aj 101-ročná Žofia Martyšová z Handlovej.

Starosta obce Štefan Mjartan v príhovore pripomenul, že pochod začali organizovať ako pietnu spomienku na tragické udalosti z 13. januára 1945, keď nemeckí vojaci obkľúčili a prepadli v skorých ranných hodinách obec, pretože jej obyvatelia podporovali partizánov, ktorí operovali v pohorí Vtáčnik. Niektorých občanov mučili a  zavraždili v miestnej krčme. Potom do Prievidze odvliekli 126 Cigeľčanov, kde ich kruto vypočúvali. Z nich osem sa už domov nikdy nevrátilo. V boji proti fašizmu zahynulo 24 obyvateľov obce. Ich mená sú natrvalo vyryté do pamätníka SNP.

K účastníkom pochodu sa prihovoril aj predseda parlamentu. Vyzdvihol hrdinskosť partizánov, ale aj obyvateľov obce. Pripomenul, že je na tomto podujatí už po druhýkrát a sleduje s veľkým rešpektom, že sa na pochode zúčastňuje stále viac ľudí. „Ako mi povedal starosta obce, na prvom ročníku prišlo na pochod iba 39 účastníkov a teraz sa ich počet blíži k dvom tisíckam. Veľmi sa teším, že okrem starších sú medzi nimi aj deti a mládež, ktorá si takýmto spôsobom prichádza uctiť tých, ktorí padli, alebo pomáhali partizánom počas SNP v rokoch 1944 a 1945,“ uviedol Pellegrini.

Potom sa už turisti všetkých vekových kategórií, aj celé rodiny s deťmi, vydali na pochod. K dispozícii mali sedem trás. Účastníci si mohli vybrať trasu podľa svojej kondície a schopností. Pre najnáročnejších to bola 20-kilometrová trasa vedúca z Cigľa na Biely kameň a späť, s prevýšením 660 metrov. Pre peších to zasa bola 15-kilometrová trasa z Cigľa do Handlovej. Viacerým turistom, ktorí v zime uprednostňujú bežky bolo ľúto, že nenapadol sneh a tak sa tiež museli na trasu vybrať peši.