Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Na budove jedálne SOŠ v Prievidzi pribudla murálna maľba

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Autor pri tom minul 50 kilogramov lepiacej cementovej malty a 15 kilogramov podkladovej fasádnej farby.

Prievidza 20. októbra (TASR) - Budovu jedálne Strednej odbornej školy (SOŠ) v Prievidzi ozvláštnila murálna maľba. Jej námet vychádza zo zamerania tejto vzdelávacej inštitúcie. Vytvorenie umeleckého diela financoval Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zo svojho rozpočtu, informoval Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

"Námet diela zodpovedá zameraniu školy, čo je odbor strojár a stavbár. Motívom je srdce z ozubených kolies, ktoré vyjadruje lásku k strojom a na druhú stranu srdce je dokonalý stroj," povedal autor návrhu a realizátor graffiti Rastislav Nomád Jakubek.

Ozubené kolieska sú farebné a plastické. Farebné srdce je veľké 690 krát 615 centimetrov a jeho okraje ohraničujú plastické tehly idúce do bokov steny v pozadí.

"Pred samotnou maľbou bolo potrebné opraviť poškodenú omietku na stene jedálne, očistiť ju a zbrúsiť vystúpené staré štvorcové logo na fasáde budovy. Umelecké dielo autor maľoval špeciálnou technikou v kombinácii so sprejmi," spomenul Plánek.

Autor podľa neho pri tom minul 50 kilogramov lepiacej cementovej malty a 15 kilogramov podkladovej fasádnej farby. "Celé dielo stálo TSK približne 6000 eur," dodal.