Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Na festivale divadla v Nitrianskom Pravne spomínali na Jána Roháča

Na 13. ročníku celoslovenského festivalu zábavného divadla v Nitrianskom Pravne 20. mája 2016 po dvoch rokoch opäť spomínali na svojho rodáka Jána Roháča (1932 – 1980), významného televízneho a divadelného režiséra, scenáristu a jedného zo zakladateľov televíznej zábavy v bývalom Československu. Na snímke workshop Klauniáda pod vedením herca, míma a pedagóga Juraja Benčíka (vľavo). Foto: TASR/Pavol Remiaš

Vyvrcholením festivalu bolo večerné vystúpenie populárneho speváka skladateľa a gitaristu Pavla Hammela.

Nitrianske Pravno 21. mája (TASR) – Na 13. ročníku celoslovenského festivalu zábavného divadla v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza v piatok (20.5.) po dvoch rokoch opäť spomínali na svojho rodáka Jána Roháča (1932 – 1980). Bol významný televízny a divadelný režisér, scenárista a zakladateľ televíznej zábavy v bývalom Československu.

"Ján Roháč bol tvorcom najmä mnohých nezabudnuteľných zábavných televíznych programov," uviedla riaditeľka RKC Ľudmila Húsková. Priblížila, že Roháč študoval na gymnáziu v Prievidzi, a potom na Divadelnej akadémii múzických umení v Prahe. Už ako študent bol režisérom pražského Divadla estrády a satiry.

Obecenstvo ho poznalo aj z réžii predstavení Divadla Semafor. Spolupracoval s Jánom Werichom, Miroslavom Horníčkom, Miroslavom Kopeckým, Vladimírom Menšíkom, Jiřím Grosmannom, Milanom Lasicom, Júliusom Satinským a ďalšími poprednými českými a slovenskými hercami, spevákmi a zabávačmi. Mal výrazný podiel na vzniku Laterny magiky, kde začas pôsobil aj ako jej šéf. Najväčšiu slávu však získal ako režisér hudobno-zábavných programov, najmä silvestrovských, v Československej televízii od roku 1968 až do jeho predčasnej smrti.



"Festival v jeho duchu oslovuje predovšetkým mladých neprofesionálnych tvorcov a divadelných ochotníkov na poli zábavného divadla. Vlastne hľadá jeho nasledovníkov. Tentoraz sme väčší dôraz kládli na mladých divákov, ktorých chceme naučiť navštevovať divadelné predstavenia," uviedla Húsková. V úvodnej časti festivalu vystúpilo divadlo Severka z Novák s hrou Ako si Čimo hľadal kamaráta. Dvojica autoriek a zároveň herečiek Helena Balážová a Jana Sedláčková pripravila pre najmladšie deti rozprávku o vrabčej rodinke. Deťom bola určená aj rozprávka Ako išlo vajce na vandrovku v podaní bábkového súboru Ofina z Ružomberku.

V programe vystúpil aj súbor Fireball tiež z Ružomberku. Nestarnúci príbeh o uchopení moci Raketový vzostup Anči Zbíjačky kabaretným spôsobom pripravili členovia Divadla Lunetrdlo z Partizánskej Ľupče. Hudobná skupina Čolobano si zasa na Roháča zaspomínala pesničkami Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. Uskutočnil sa aj workshop Klauniáda pod vedením úspešného slovenského herca míma a pedagóga Juraja Benčíka. Mladých hercov učil, ako má klaun zabávať ľudí. Juraj Benčík ako doteraz jediný slovenský herec získal kontrakt na pozícii klaun v najväčšom a najúspešnejšom svetovom divadelnom cirkuse Cirque du Soleil, ktorý sídli v kanadskom Montreale.

Vyvrcholením festivalu bolo večerné vystúpenie populárneho speváka skladateľa a gitaristu Pavla Hammela. Okrem koncertu si zaspomínal aj na Jána Roháča, s ktorým úzko spolupracoval. Vyzdvihol, že si rodáci spomínajú na tohto velikána, režiséra a v prvom rade človeka. "Ja som s ním zažil veľa príjemných chvíľ, najmä po umeleckej stránke. V úplných začiatkoch, keď ešte bola čiernobiela televízia a v bratislavskej synagóge bolo štúdio a s Lasicom Satinským sa robili také večery pre dvoch. Televízia to snímala a už vtedy experimentoval, čo tak trošku všetkým aj vadilo, že čo to vymýšľa," zaspomínal si Hammel. Nezabudol spomenúť aj to, že Roháč vymyslel aj známy videoklip. "Je to nesmrteľné spracovanie mojej pesničky Učiteľka tanca. Vlastne on sa podstatnou mierou zaslúžil, že sa z nej stal hit," dodal spevák.