Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Na kultúrnom dome odhalili pamätnú tabuľu J. Hrebendovej Bórikovej

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Pamätnú tabuľu osadili vo Vrbovciach 140 rokov po úmrtí tejto významnej osobnosti obce.

Vrbovce 26. júla (TASR) – Na kultúrnom dome v obci Vrbovce v okrese Myjava slávnostne osadili pamätnú tabuľu Johanke Hrebendovej Bórikovej, ktorá patrí medzi popredné osobnosti revolučného obdobia 1848 - 49.

Pamätnú tabuľu osadili vo Vrbovciach 140 rokov po úmrtí tejto významnej osobnosti obce. "Znovuodhalenie pamätnej tabule je predovšetkým zásluhou občianskeho združenia (OZ) Johanky Hrebendovej Bórikovej. Združenie si ju pripomenulo nielen touto tabuľou, ale aj starostlivosťou o jej hrob a cez jej osobu zviditeľňuje aj samotnú obec. Zaujímavosťou je, že nielen Johanka, ale aj jej bratia Jaroslav a Karol zohrali veľmi významnú úlohu v Slovenskom národnom povstaní počas meruôsmych rokov 19. storočia," vysvetlil starosta obce Vrbovce Dušan Eliáš.

Na počesť tejto významnej osoby obce odhalili Vrbovce pamätnú tabuľu na kultúrnom dome už druhýkrát. "Pôvodnú tabuľu nainštalovali na budove kultúrneho domu už v októbri 1969. Hlavným rečníkom pri tejto udalosti bol historik Karol Rosenbaum. Pôvodne bol plánovaný skorší termín odhalenia, ale ten nebolo možné dodržať pre celoštátny zákaz zhromaždení po udalostiach v auguste 1968," uviedol predseda občianskeho združenia Pavol Vandelia. Pri oprave fasády kultúrneho domu sa pamätná tabuľa poškodila a odvtedy ju neosadili.

Hrebendová Bóriková sa narodila v českom Humpolci v rodine evanjelického kňaza pôvodom z Myjavy. "Dospievajúce roky prežila v Sobotišti, Prietrži, Senici a Vrbovciach, na miestach, kde bol jej otec farárom. Vydala sa za peštianskeho lekára Hrebendu, ktorého opustila, pretože nedokázala zniesť jeho alkoholizmus, a usadila sa u sestry Anny vo Vrbovciach," doplnil historik Pavol Pánik.

V revolučných rokoch 1848 - 1849 organizovala zdravotnícku pomoc pri ošetrovaní ranených a chorých slovenských dobrovoľníkov. "Hrebendová bola v podstate prvou známou ošetrovateľkou priamo na bojisku. Z historického pohľadu predstihla aj Florence Nightingalovú a Nikolaja Ivanoviča Pirogova, ktorí organizovali prvú pomoc raneným v krymskej vojne v rokoch 1853 - 1856," uviedol pre TASR Pánik.