Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

V Handlovej na námestí vyrástol špakovník, upozorniť má na znečistenie

Na snímke nadrozmerné makety ohorkov pri zástavke na Námestí baníkov v Handlovej 9. júna 2016. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Jedna maketa bola naplnená ohorkami, ktoré sa vyzbierali, za jeden deň.

Handlová 9. júna (TASR) - Dovedna 100 nadrozmerných makiet cigariet sa nachádza od začiatku tohto týždňa na zeleni na Námestí baníkov v Handlovej. Kampaň Mestskej polície (MsP) Handlová má upozorniť na znečisťovanie centrálnej zóny fajčiarmi, ktorí zvyšky cigariet hádžu na zem a nie do koša.

"Ľudia sú ozaj nezodpovední a neberú ohľad na svoje okolie a veľmi radi ho znečisťujú. Dôvodom tejto našej akcie bolo vyčistiť najmä námestie, lebo ho máme nové, chceme, aby bolo čisté a bohužiaľ v tých prvých mesiacoch roka sa stávalo dosť často, že bolo hlavne okolie zastávok zahádzané špakmi. To bolo špakové pole," ozrejmil dnes pre TASR náčelník MsP Handlová Milan Pepich. Polícia tam preto podľa jeho ďalších slov začala s častejšími kontrolami a monitoruje okolie kamerami.



"Potom sme vymysleli túto akciu, že spravíme nadrozmerné špaky, ktoré umiestnime v rámci celej mestskej zóny," doplnil. Dovedna 100 nadrozmerných ohorkov vyrobili mestskí policajti v spolupráci s aktivačnými pracovníkmi mesta.

Handlovská polícia chce akciou podľa jej náčelníka poukázať na to, ako ľudia ohorkami od cigariet znečisťujú svoje okolie a aj keď sú malé, je ich množstvo, pričom jedna maketa bola naplnená ohorkami, ktoré sa vyzbierali, za jeden deň. "Týmto chceme poukázať na to, aby si ľudia uvedomili, že aj ten malý špak je veľká špina, veľký odpad a má sa hádzať do koša," podčiarkol.

V kampani polícii pomáhajú aj členovia Detského a mládežníckeho parlamentu v Handlovej, ktorí fajčiarom rozdávajú kartičky, zelené ako pochvalu pre ľudí, ktorí ohorok odhodia do koša a červené pre fajčiarov, ktorí ho zahodia na zem. "Je na nich upozornenie, že policajt môže uložiť blokovú pokutu do výšky 33 eur," priblížil Pepich. Od polovice apríla už MsP zaevidovala podľa jeho slov 40 priestupkov, z toho polovicu prípadov vyriešili policajti napomenutím a polovicu blokovou pokutou.

V strede Námestia baníkov tiež vyrástol takzvaný špakovník. "To bol vlastne nápad mestského poslanca Aťa Horvátha, ktorý vymyslel, že špaky, ktoré sa vyzbierajú počas týchto dní, budeme umiestňovať v sklenenej tube, aby ľudia videli, čo sa vyzbiera za toto obdobie," vysvetlil Pepich.

Kampaň handlovskí policajti ukončia už v piatok 10. júna, následne ju vyhodnotia, pričom spočítajú kartičky, ktoré rozdávali deti okoloidúcim a makety ohorkov odstránia. Tiež budú dôslednejšie sledovať čistotu v okolí zastávok. "Už teraz však viem povedať, že predtým, ako sme spustili túto akciu, došlo k výraznému zlepšeniu, ale chceme to zlepšiť ešte viac, naozaj, aby špaky neboli na zemi," dodal náčelník MsP Handlová.