Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trenčiansky kraj

Námestie v Prievidzi zrekonštruovali takmer za 600.000 eur

Na snímke Námestie J.C.Hronského po rekonštrukcii 3. júla 2015. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Práce na rekonštrukcii začala firma v polovici marca a ukončila ich v posledný májový deň.

Prievidza 3. júla (TASR)- Takmer 600.000 eur stála rekonštrukcia Námestia J. C. Hronského v Prievidzi. Centrálna zóna sídliska Píly sa opravy dočkala takmer po piatich rokoch od povodní, ktoré zasiahli Prievidzu a priľahlé obce. Radnica práce financovala z Regionálneho operačného programu (ROP) opatrenia Regenerácia sídiel. Nové námestie dnes odovzdala do užívania obyvateľom.

Impulzom na rekonštrukciu námestia, ako ozrejmila primátorka mesta Katarína Macháčková, boli práve povodne, od ktorých v auguste uplynie päť rokov. "To námestie nebolo v dobrom technickom stave, ale povodne v podstate tú skazu dokončili a bolo nevyhnutné riešiť jeho rekonštrukciu," zdôvodnila.



Realizátorom stavby bola akciová spoločnosť M-Silnice z Pardubíc, ktorá zónu zrekonštruovala za 599.000 eur bez dane z pridanej hodnoty. Radnica pritom predpokladala, že náklady sa budú pohybovať v sume asi 960.000 eur a celkové oprávnené výdavky schválilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako riadiaci orgán pre ROP vo výške 962.013 eur. "Nájsť v rozpočte takúto sumu z vlastných zdrojov je veľmi zložité, preto sme uvítali možnosť zapojiť sa do výzvy, získali sme prostriedky z európskych fondov a rekonštrukcia sa podarila iba za 5-% spoluúčasti financovania mestom," poznamenala Macháčková.

Práce na rekonštrukcii začala firma v polovici marca a ukončila ich v posledný májový deň. Projekt zahŕňal výmenu dlažby, obnovu chodníkov v blízkosti námestia, novú výsadbu, lavičky, osvetlenie. Novým prvkom je aj malá fontána na pitie, dominantou sú nové hracie plochy pre deti. Ako na záver avizovala primátorka, zrekonštruovaná centrálna zóna viac ako 60-ročného sídliska bude opätovne v septembri dejiskom Baníckeho jarmoku.