Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Napriek vyše 750-ročnej histórii je Dulov bez kultúrnych pamiatok

Obec Dulov v Ilavskom okrese sa rozprestiera na ploche asi 550 hektárov v Ilavskej kotline na pravom brehu rieky Váh. Do severozápadnej časti katastra zasahuje územie Chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty. Prvá písomná zmienka o Dulove pochádza už z roku 1259, kedy sa spomína ako Dulow. Bola typickou zemianskou dedinou, od začiatku obec vlastnilo niekoľko zemianskych rodov. Na snímke erb obce Dulov na stene obecného úradu. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pôvodná zrubová architektúra ustúpila moderným domom, a tak najstaršou historickou pamiatkou je zrubová secesná zvonica v časti Nová Ves, ktorú postavili v roku 1922.

Dulov 15. augusta (TASR) – Obec Dulov v Ilavskom okrese sa rozprestiera na ploche asi 550 hektárov v Ilavskej kotline na pravom brehu rieky Váh. Do severozápadnej časti katastra zasahuje územie Chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty.

Podľa starostu Jozefa Šamaja leží obec medzi tromi vodnými tokmi – riekou Váh, Tovarským potokom tečúcim z prihraničnej obce Červený Kameň a potokom Suchlica, ktorý však v letných mesiacoch vysychá. Obec leží na rovine, lesné porasty sú len v severozápadnej pahorkatinnej časti katastra, kde zasahuje CHKO Biele Karpaty.

Prvá písomná zmienka o Dulove pochádza z roku 1259, kedy sa spomína ako Dulow. Bola typickou zemianskou dedinou, od začiatku obec vlastnilo niekoľko zemianskych rodov. Súčasťou obce je aj miestna časť Nová Ves, ktorá síce bola v minulosti väčšia ako samotný Dulov, avšak v polovici 19. storočia sa k nemu pripojila a splynula s ním. V roku 1850 už existovala v Dulove cirkevná škola s vyučovacím jazykom maďarským. Železničná stanica na miestnej trati Nemšová – Lednické Rovne bola vybudovaná v roku 1907.

I napriek viac ako 750-ročnej histórii sa v obci v podstate nezachovali žiadne staršie historické pamiatky. Pôvodná zrubová architektúra ustúpila moderným domom, a tak najstaršou historickou pamiatkou je zrubová secesná zvonica v časti Nová Ves, ktorú postavili v roku 1922. Druhú zvonicu v Dulove postavili v roku 1942. Moderný je aj kostol Sedembolestnej Panny Márie, ktorý stojí na mieste pôvodnej cirkevnej školy. Tú zbúrali v roku 1978. Základný kameň kostola posvätili v máji 1999, postavili ho za necelých 17 mesiacov a vysvätili v septembri 2000.