Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Nemocnice v Trenčianskom kraji idú zachraňovať externí manažéri

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti vyprodukovali len v minulom roku celkovú stratu 3,75 milióna eur.

Trenčín 29. septembra (TASR) – Tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bude riadiť externý manažment. Rozhodli o tom na pondelkovom (28. 9.) zasadnutí poslanci zastupiteľstva TSK, ktorí zobrali na vedomie návrh manažérskej zmluvy na riadenie nemocníc v Považskej Bystrici, Bojniciach a Myjave.

Podľa šéfa právneho oddelenia TSK Michala Žitňanského návrh manažérskej zmluvy bude súčasťou súťažných podkladov na obstaranie manažéra troch nemocníc. „Po obstaraní manažéra by mala byť podpísaná zmluva o službách a jeden manažér by mal riadiť všetky naše krajské nemocnice,“ skonštatoval Žitňanský.

Najdôležitejšou povinnosťou manažéra bude zlepšiť hospodárenie jednotlivých nemocníc, dostať ich do vyrovnaného hospodárenia a hľadať dlhodobé riešenia, ktoré zabezpečia zachovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti a trvalú udržateľnosť týchto nemocníc v systéme zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Pokiaľ ani po dva a pol roku trvania manažérskej zmluvy nedosiahnu nemocnice kladný hospodársky výsledok, je Trenčiansky samosprávny kraj oprávnený manažérsku zmluvu vypovedať.

Podľa poslanca Štefana Škultétyho je potrebné niečo s krajskými nemocnicami urobiť. Úskalím však podľa neho je, že sa vytvárajú dve úrovne riadenia. „Zostávajú tam riaditelia, ktorí budú mať trestno-právnu zodpovednosť, a potom bude nejaký manažér, ktorý bude dávať odporúčania. Myslím si, že v takomto modeli by mal mať aj manažér trestno-právnu zodpovednosť za všetky rozhodnutia, ktoré urobí,“ zdôraznil Škultéty.

Manažérska zmluva je podľa poslanca Pavla Halabrína právny nezmysel a nedobré riešenie. „Mám vážne obavy. Nemocnice sú veľmi citlivé na to, aby boli objektom nejakých skúšok alebo neoverených pokusov. Zbavujeme sa zodpovednosti, tvárime sa, že chceme niečo riešiť, ale úloha, ktorú sme dali manažérovi, je taká, že nemá riešenie. Ja si vážim na súčasnom županovi, že chce situáciu nemocníc riešiť, pretože predchádzajúci to riešiť nechcel a 12 rokov sme to nechali tak. Problém je však v systéme financovania, ten nefunguje. V zdravotníctve treba nechať to, čo tam patrí, a nebrať z tých peňazí do rôznych firiem. My ľudia si v zdravotníctve naskladáme dosť peňazí na to, aby to fungovať mohlo. Ale, bohužiaľ, tí 'žraloci' pochopili, že je tam peňazí dosť a v tejto dobe je veľmi jednoduché sa ku nim dostať,“ skonštatoval Halabrín.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku je riešenie problematiky krajských nemocníc formou manažérskej zmluvy momentálne najlepšie riešenie, aké mohol kraj urobiť. Je bežnou vecou vo vyspelej západnej Európe. „Bude to veľmi ťažké, no ja si od toho sľubujem, že manažérska zmluva pomôže vylepšiť situáciu nemocníc. Nemohli sme to nechať v takom stave, v akom to bolo doteraz. Je ešte kde šetriť, no v prvom rade budem chcieť, aby manažéri zvyšovali príjmovú časť rozpočtu nemocníc,“ doplnil predseda TSK.

Tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK vyprodukovali len v minulom roku celkovú stratu 3,75 milióna eur. Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach vyprodukovala v minulom roku stratu vo výške 1,6 milióna eur, NsP v Myjave 652.000 eur a NsP v Považskej Bystrici 1,5 milióna eur. Aj napriek tomu, že TSK za obdobie 2003 - 2013 prispel svojim trom nemocniciam sumou viac ako 11,5 milióna eur, celkové záväzky sa vyšplhali na takmer 40 miliónov eur. Okrem toho majú nemocnice modernizačný dlh vo výške takmer 20 miliónov eur a do piatich rokov je potrebné do nemocníc investovať finančné prostriedky vo výške asi 17 miliónov eur.