Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Nepočujúci budú plesať v Prievidzi

Ilustračné foto plesu Foto: TASR/Miroslav Košírer

Historicky prvý Celoslovenský ples nepočujúcich sa bude konať v Prievidzi 15. februára.

Prievidza 12. februára (TASR) - Historicky prvý Celoslovenský ples nepočujúcich sa bude konať v Prievidzi už túto sobotu 15. februára v Dome kultúry.

Slovenský zväz nepočujúcich (SZN) si za dejisko plesu vybral metropolu hornej Nitry z dôvodu dobrých skúseností s organizáciou Slovenského dňa nepočujúcich v roku 2012. Ako uviedol riaditeľ organizačného výboru plesu a člen výboru Prievidzského spolku nepočujúcich Ján Ďurkovič, plesy pre nepočujúcich sa rokmi sporadicky objavujú, no väčšinou nezodpovedajú úrovni. "Nepočujúci Prievidžania dostali súhlas na usporiadanie celoslovenského plesu, ktorý bude začiatkom novej tradície. Tá bude musieť spĺňať kritériá pre spoločenský ples, vrátane oblečenia jeho účastníkov. Takéto podmienky musíme ako organizátori splniť, aby sme mohli ples usporadúvať každý rok v inom meste na Slovensku," objasnil Ďurkovič.

Prítomnosť na Celoslovenskom plese nepočujúcich otvára nepočujúcim občanom možnosť zabávať sa na rovnakej spoločenskej úrovni ako počujúci. "Vítaní sú aj počujúci priaznivci a záujemcovia, ktorí chcú spoznať kultúru nepočujúcich, rozprávanie sa v slovenskej posunkovej reči," dodal Ďurkovič.