Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V Nitrianskom Pravne sa stretli umeleckí kováči od nás i zo zahraničia

Na snímke o vystavené plastiky bol veľký záujem verejnosti. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Súčasťou 4. ročníka podujatia Jurčove dni bola aj výstavka umeleckých diel z ich komornej tvorby.

Nitrianske Pravno 16. augusta (TASR) – Dovedna 45 umeleckých kováčov, absolventov remeselníckej umeleckej strednej školy v Kremnici z celého Slovenska i zo zahraničia, sa dnes stretlo v Nitrianskom Pravne, na 4. ročníku podujatia Jurčove dni. Súčasťou bola aj výstavka umeleckých diel z ich komornej tvorby.

Stretnutie pomenovali po Benediktovi Jurčovi, svojom učiteľovi umeleckých remesiel a dnes riaditeľovi Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva, na ktorú sa kremnická Stredná umelecko-priemyselná škola, založená ešte v roku 1966, pretransformovala. Počas svojej učiteľskej praxe, za viac ako 48 rokov, čo učí umeleckých kováčov, tento odbor vyštudovalo vyše 350 mladých ľudí.

Na snímke Peter Štafen, ktorý má svoju dielňu vo Francúzsku.
Foto: TASR/Pavol Remiaš
"Som rád, že väčšina sa tomuto ťažkému, nie jednoduchému remeslu nespreneverila. Dôkazom je, že po celom Slovensku stále existuje 56 kováčskych dielní, ktoré majú svoje logo a uznávanú značku. Mnohí sa uchytili pri reštaurovaní kovových brán, mreží a iných súčastí zámkov hradov a iných historických budov, kde musia používať pôvodné techniky ako v minulosti. Umeleckí kováči zo Slovenska majú dobré meno aj v zahraničí. Viacerí sa uchytili a reprezentujú slovenskú školu napríklad v Nemecku, Francúzsku i v USA. Napríklad bratia Peter a Pavol Štafenovci zo Žiliny. Prvý má už niekoľko rokov svoju dielňu vo Francúzsku, podieľal sa na obnove pamiatok, napríklad aj vo Versailles. Pavol patrí medzi najzručnejších kováčov na Slovensku a venuje sa aj drahým kovom a vzácnym kameňom. Sú však aj takí, ako Ján Konuš z Dolnej Vsi, ktorý pokračoval v štúdiu na Akadémii umenia v Banskej Bystrici a stal sa renomovaným sochárom," pochválil sa svojimi žiakmi Jurčo. Priznal sa však, že v tomto roku ako pedagóg končí, odchádza do dôchodku. Štafetu v škole preberá jeho bývalý žiak, Juraj Cinkanič.





Ukážky pred divákmi

Na snímke skupina francúzskych kováčov.
Foto: TASR/Pavol Remiaš
Kováči predvádzali svoje umenie priamo pred divákmi. Rozpálili železo v príručných vyhniach a vytvárali z neho rôzne ozdoby, kované plastiky, sochy. Stanislav Žilavý z Nitrianskeho Pravna dokončoval pred návštevníkmi ručne kovanú ozdobnú veľkú bránu. Skupina hostí, francúzskych umeleckých kováčov, ktorých na Jurčove dni pozval spomínaný Peter Štafen, spoločne kovala spomienkovú plastiku na podobné stretnutia. Branislav Morávek Tomáš Šiagy a Ján Konuš zasa kuli vtipnú plastiku, fotografa so starým mechovým fotoaparátom, prikrytého plachtou. Po dokončení a pozinkovaní sochu umiestnia v parku, uprostred Nitrianskeho Pravna.

Umeleckí kováči sa totiž dohodli, že tie artefakty, ktoré na stretnutí vytvoria, venujú obci, aby tak postupne vytvorili ojedinelú galériu tohto druhu umenia na Slovensku. Prvú plastiku s názvom Znovuzrodenie zhotovil so svojimi pomocníkmi v kováčskej dielni v obci Dedina mládeže pri Komárne Titus Angyla. Chce ňou vyjadriť snahu umeleckých kováčov o zachovanie tohto nezvyčajne ťažkého, ale podľa neho krásneho remesla, ktoré nie je obyčajným remeslom, ale poslaním.