Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Nitrianske Pravno predstaví verejnosti areál Súkenky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Priemyselný areál s budovami a pozemkami o rozlohe 17.925 metrov štvorcových kúpila samospráva od spoločnosti Bettex za dohodnutú cenu 482.000 eur.

Nitrianske Pravno 26. septembra (TASR) - Samospráva Nitrianskeho Pravna v okrese Prievidza pripravuje deň otvorených dverí v Súkenke. Bývalý areál firmy zaoberajúcej sa výrobou textilu chce verejnosti v sobotu (28. 9.) od 13.00 h predstaviť v jeho terajšej podobe a priblížiť, aké má s ním plány do budúcnosti. Informovala o tom prednostka Obecného úradu v Nitrianskom Pravne Dagmar Matiašková Ferencová.

"Obec nedávno kúpila areál so zámerom vybudovania kultúrno-spoločenského, športového alebo sociálneho využitia. Návštevníci môžu vidieť interiér aj priemyselný areál vo svojom pôvodnom stave, pred rekonštrukciou," uviedla Matiašková Ferencová.

Zámerom obce je podľa nej ukázať návštevníkom históriu obce aj prostredníctvom prezentácie zväčšených historických fotografií, ktoré budú inštalované priamo v priemyselnej hale. "Súčasťou podujatia bude prednáška s názvom Nebojte sa pamiatky so zámerom predstavenia pamiatok v obci, ale aj možné spôsoby opráv kultúrnych pamiatok tak, aby si zachovali historický charakter," priblížila a podotkla, že v súčasnosti sa opravuje a rekonštruuje množstvo domov, ktoré sa nachádzajú v pamiatkovej zóne, ale obnovou sa historický výzor úplne vytráca.

"Cieľom obce je zrekonštruovať areál tak, aby nestratil nič zo svojho priemyselného charakteru, ale zároveň slúžil širokej verejnosti na rôzne aktivity ako svadby, oslavy, kongresy či koncerty. Veľkolepý priestor dáva možnosť na realizáciu rôznorodých podujatí," dodala prednostka.

Priemyselný areál s budovami a pozemkami o rozlohe 17.925 metrov štvorcových kúpila samospráva od spoločnosti Bettex za dohodnutú cenu 482.000 eur. Na kúpu si zobrala úver.