Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trenčiansky kraj

Nitrianske Pravno si Jána Roháča pripomenie sériou podujatí

Na archívnej snímke z 11. ročník Festivalu zábavného divadla – Divadelná jar Jána Roháča výstava kresleného humoru členov Slovenskej únie karikaturistov (na snímke). Foto: TASR - Pavol Remiaš

Obec pri príležitosti nedožitých 90. narodenín režiséra vyhlásila tento rok za Rok Jána Roháča a pripravila sériu podujatí, ktorá sa začne práve festivalom

Nitrianske Pravno 13. mája (TASR) - Nitrianske Pravno v okrese Prievidza si nedožité 90. narodeniny svojho rodáka, režiséra Jána Roháča, pripomenie v tomto roku sériou podujatí. Rok Jána Roháča sa začne už v piatok festivalom zábavného divadla. Ponúkne výstavu, viacero predstavení i stand-up.

"Roháč bol osobnosťou, ktorá je veľmi dobre známa nielen na Slovensku, ale i v celom bývalom Československu, pretože to bol významný divadelný a televízny režisér a tvorca. Má za sebou veľké množstvo programov," spomenul v piatok pre TASR starosta Andrej Richter.

Rodák z Nitrianskeho Pravna sa podľa neho stretol s divadlom práve v rodnej obci na pôde domáceho amatérskeho divadla, kde vystupoval ako herec. Neskôr, počas štúdia na reálnom gymnáziu, sa dostal k režírovaniu. S ním pokračoval na vysokej škole v Prahe, kde túto profesiu vykonával.

Obec pri príležitosti nedožitých 90. narodenín režiséra vyhlásila tento rok za Rok Jána Roháča a pripravila sériu podujatí, ktorá sa začne práve festivalom. "Festival zábavného divadla - Divadelná jar Jána Roháča má v Nitrianskom Pravne 20-ročnú tradíciu. Sme radi, že po odmlke pre pandémiu sa nám podarilo pripraviť program a pozvať zaujímavých hostí," doplnil Richter.

Festival popoludní otvorí výstava na tému Antihybrid pod názvom Kýchanie mozgu v bývalej Zornici a pokračovať bude spomienkovým programom s pamätníčkou Marcelou Laiferovou. Sobota 14. mája bude patriť vystúpeniu Ansámblu nepravidelného divadla pod názvom Welcome to stupidity, kabaretu Túlavého divadla Jakuba Nvotu a Kamila Žišku, stand-up folku Tomáša Šrámeka a stand-up šou Silné reči. V nedeľu 15. mája pripravila obec program pre deti v podobe interaktívnych dielní, divadelného predstavenia Luciin príbeh v podaní Divadelnej spoločnosti a animačné tance a hry.

Rok Jána Roháča bude pokračovať v letných mesiacoch produkciami hier režiséra a premietaniami v exteriéri. Program si na tradičný jarmok pripravila i miestna základná umelecká škola a základná škola. Sériu podujatí zakončí na jeseň estráda Jána Roháča.

"Mnohí autori a umeleckí tvorcovia nielen na Slovensku, ale i v Českej republike sa dodnes odvolávajú na Roháčovu prácu. Nie nadarmo sa hovorí, že umelcom nie je ten, ktorý sa inšpiroval, ale ten, ktorý inšpiruje ďalších. A Janko Roháč určite takým umelcom bol," vyzdvihol starosta.