Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Nová expozícia na Bojnickom zámku priblíži pamiatku kedysi a dnes

Novú multimediálnu expozíciu pripravilo pre svojich návštevníkov Slovenské národné múzeum - Múzeum Bojnice. V priestoroch Stredného hradu približuje pohľady na Bojnický zámok, jeho okolie a mesto v minulosti a porovnáva ich so súčasnosťou. Realizátorom novej expozície je Igor Socha (vľavo), IT špecialista bojnického múzea. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Realizátorom novej expozície je Igor Socha, IT špecialista bojnického múzea.

Bojnice 10. mája (TASR) - Novú multimediálnu expozíciu pripravilo pre svojich návštevníkov Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. V priestoroch Stredného hradu približuje pohľady na Bojnický zámok, jeho okolie a mesto v minulosti a porovnáva ich so súčasnosťou.

Novú multimediálnu expozíciu pripravilo pre svojich návštevníkov Slovenské národné múzeum - Múzeum Bojnice. V priestoroch Stredného hradu približuje pohľady na Bojnický zámok, jeho okolie a mesto v minulosti a porovnáva ich so súčasnosťou. Na snímke dva pohľady na zámok, miestni hasiči na snímke v tridsiatych rokoch minulého storočia (hore) a terajší pohľad na ulicu pred požiarnou zbrojnicou.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Realizátorom novej expozície je Igor Socha, IT špecialista bojnického múzea. "Návštevníci tu môžu vidieť staré fotografie z našich archívnych materiálov na vykreslenie kontrastu so súčasnosťou, ktorá je zachytená v podobe 360-stupňovej panoramatickej snímky," povedal Socha.

Prvá etapa projektu ponúka podľa neho približne 100 historických fotografií, niektoré boli zachytené z toho istého miesta v rôznom časovom rozstupe, reálne tak ide o 80 panorám, na ktorých sú fotky prezentované. "Celý projekt trval čistého času približne tri mesiace, najdlhšie trvalo identifikovanie miest v teréne. Niektoré sa nedali ľahko nájsť, keďže tam už zavadzia nejaká architektúra alebo vegetácia," priblížil.

IT špecialista dostal z odborného oddelenia múzea približne 1000 starých fotografií, cez ktoré sa musel podľa svojich slov v niekoľkých etapách "prehrýzť", pretriedil ich a vybral spomínaných 100 prezentovaných snímok.

Socha novou multimediálnou projekciou zhmotnil a rozšíril pôvodnú myšlienku bývalého riaditeľa bojnického múzea Jána Papca. Ten pôvodne chcel pôvodne návštevníkom ukázať na tabuli štyri alebo päť fotografií z minulosti a súčasnosti, ako vykreslenie kontrastu niekdajšej dominanty Bojníc, ktorá je dnes tienená veľkým porastom či novodobou architektúrou. Fotografie tak podľa Sochu neukazujú len to príjemné. "Na niektorých miestach môžeme, bohužiaľ, vidieť, ako by si človek dostatočne nevážil pamiatky, históriu, kultúru. Niektoré miesta sú zanedbané a aj architektúra socializmu to nejakým spôsobom blokuje," podotkol IT špecialista.

Projekt označil Socha za veľmi vzrušujúci, keďže sa mohol oveľa lepšie zoznámiť s históriou zámku a Bojníc. "Pre mňa boli zaujímavé hlavne pohľady z Pálffyho prestavby, v rámci ktorých sa veľmi pekne zdokumentovali jednotlivé jej etapy, či už samotný Stredný hrad, alebo širšia časť zámku," doplnil.

Pracovník múzea plánuje multimediálnu prezentáciu do budúcna ešte rozšíriť. "Už teraz mám vybraných niekoľko ďalších, máme fotografie z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré by pre ľudí mohli byť zaujímavé. Máme i staršie zo 17. storočia, len tam už je problém nájsť miesto z dnešného pohľadu, lebo výstavba už tak pokročila, že je to dosť iné," dodal Socha.

Multimediálnu prezentáciu dopĺňajú i obrazovky s kolekciou fotografií, v priestore niekdajšej pekárne majú návštevníci k dispozícii lavičky, kde si počas prehliadky zámku môžu oddýchnuť.