Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Nováky chcú zmodernizovať verejné osvetlenie za asi 260.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Okrem rekonštrukcie pribudnú aj nové svetelné body.

Nováky 21. augusta (TASR) - Zmodernizovať verejné osvetlenie na území mesta má v pláne samospráva Novák v okrese Prievidza. Prostriedky na tento účel chce žiadať z fondov Európskej únie prostredníctvom výzvy Ministerstva hospodárstva (MH) SR, náklady na projekt predpokladá vo výške najviac 260.000 eur. TASR o tom dnes informoval prednosta Mestského úradu v Novákoch Milan Oršula.

"Rekonštrukcia verejného osvetlenia v Novákoch by mala obsahovať výmenu 266 kusov starých sodíkových a ortuťových svietidiel. Vedenie mesta Nováky sa rozhodlo tieto svietidlá rekonštruovať z dôvodu, že nevyhovujú súčasným požiadavkám na svetelno-technické parametre sústavy verejného osvetlenia. Okrem rekonštrukcie pribudnú aj nové svetelné body. Ich počet sa zväčší o 47 nových bodov v rámci zahustenia. Nové svietidlá pribudnú takmer v polovici mesta," uviedol Oršula.

Ako ďalej konkretizoval, všetky zrekonštruované lampy budú moderné LED svietidlá so zabudovaným regulátorom, ktorý umožní automaticky meniť intenzitu osvetlenia v závislosti od profilu stmievania podľa vopred zadefinovaného harmonogramu. To znamená, že lampa si bude sama meniť svietivosť podľa tmy. "Súčasťou rekonštrukcie bude aj výmena výložníkov a desiatich nových riadiacich jednotiek do rozvádzačov. Táto časť rekonštrukcie nám umožní to, aby sa v meste lampy zapínali a vypínali v rovnaký čas vo všetkých oblastiach Novák," doplnil.

Financie na tento účel chce samospráva Novák získať z výzvy v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, opatrenia Budovanie a modernizácia verejného osvetlenia pre mestá a obce a poskytovanie poradenstva v oblasti energetiky. "Žiadosť o nenávratný finančný príspevok podáme v najbližších dňoch," avizoval prednosta. Ak bude mesto so svojou žiadosťou úspešné, v zmysle výzvy sa bude na financovaní projektu spolupodieľať sumou vo výške piatich percent z celkových nákladov.