Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Obchvat Bánoviec nad Bebravou dokončia podľa zhotoviteľa do konca mája

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Po výstavbe obchvatu by mal nasledovať úsek Mníchova Lehota - Ruskovce.

Bánovce nad Bebravou 22. januára (TASR) - Úsek rýchlostnej cesty R2 Ruskovce - Pravotice, ktorý je obchvatom mesta Bánovce nad Bebravou, má byť vybudovaný do konca mája tohto roka. Podľa hovorkyne Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Evy Žgravčákovej to deklaruje zhotoviteľ stavby. "Výstavba úseku R2 Ruskovce - Pravotice prebieha podľa harmonogramu," doplnila Žgravčáková.

Asi do desať kilometrov dlhý prvý úsek rýchlostnej cesty R2 v Trenčianskom kraji budujú Inžinierske stavby Košice. Nachádzať sa na ňom bude 13 mostov a realizovaný bude v polprofile. Projekt za 88,2 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), s ktorého realizáciou začala spoločnosť začiatkom marca 2014, má byť spolufinancovaný z eurofondov a štátneho rozpočtu.

Po výstavbe obchvatu Bánoviec nad Bebravou by mal nasledovať úsek Mníchova Lehota - Ruskovce, začiatok jeho výstavby NDS odhaduje ešte na tento rok. Po ňom by to mali byť úseky D1 - Mníchova Lehota, Pravotice - Dolné Vestenice, Dolné Vestenice - Nováky a Nováky - Žiar nad Hronom.

V súvislosti s úsekom od Pravotíc do Dolných Vesteníc sa však už dlhšie hovorí o posune jeho výstavby. Ako vyplýva z listu, ktorý zaslala ešte vlani NDS starostke Dolných Vesteníc Kvetoslave Šimorovej, budovanie tohto úseku bude potrebné na základe odporúčaní štúdie realizovateľnosti znovu posúdiť a prehodnotiť po roku 2035.

"Štúdie realizovateľnosti sú podmienkou Európskej únie (EÚ) ako podklad pre posúdenie financovateľnosti diaľničných stavieb z fondov EÚ. Štúdie realizovateľnosti definujú podmienky pre financovanie z fondov EÚ vrátane predpokladaných termínov, kedy by tieto podmienky mohli byť na jednotlivých úsekoch z hľadiska dopravného a ekonomického naplnené. To však nebráni tomu, aby boli budované aj skôr, ale z iných zdrojov financovania," reagovala vlani v júni na otázky o posune výstavby a jej dôvodoch Žgravčáková.