Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Partizánske bude hospodáriť budúci rok s rozpočtom 14,51 milióna eur

Erb mesta Partizánske Foto: Heraldický register

Celkové príjmy ako i výdavky mesta by mali budúci rok dosiahnuť 14.515.275 eur.

Partizánske 15. decembra (TASR) - Mesto Partizánske bude budúci rok hospodáriť s rozpočtom vo výške asi 14,51 milióna eur. Rozpočet, ktorý je na strane celkových príjmov i výdavkov vyrovnaný, a počíta s realizáciou 30 investičných akcií, schválili dnes poslanci mesta Partizánske na svojom rokovaní.

Ako uviedol pre TASR primátor Partizánskeho Jozef Božik (nezávislý), rozpočet na rok 2016 je participatívny, čo znamená, že sa na ňom podieľali mimo iných aj výbory mestských častí, zástupcovia organizácií aj obyvatelia. "Čo je novinkou pre budúci rok, je participatívny komunitný rozpočet. Je naň viazaných 20.000 eur. Predbežne buď do konca apríla alebo do konca mája budú môcť komunity predkladať rozpočty projektov, kde maximálna výška podpory bude 2000 eur a tieto projekty by sa mali realizovať v priebehu daného kalendárneho roka," priblížil.

Pokračoval, že viac peňazí vyčlenila samospráva pre šport, vzdelávanie a sociálnu oblasť, pričom viac peňazí ide do kosenia a údržby zelene, do kultúry v kontexte Vodného hradu, keďže tam bude stála prevádzka so správcom a expozíciou čitárne, mestskej knižnice a mestského múzea. Ďalšie finančné prostriedky pôjdu v súvislosti so schválenou legislatívou na zvýšenie platov, ktoré bude mesto kryť zvýšeným príjmom z podielových daní.

Mesto podľa Božika plánuje v budúcom roku zrealizovať niekoľko desiatok investičných akcií, pričom sú medzi nimi investície do škôl, komunikácií, športu v podobe dobudovania športového areálu či vybudovania workoutového ihriska. V pláne má aj budovanie odstavných plôch, kanalizácie v "Baťovej kolónii". "V minulom roku sme zrealizovali 39 investičných aktivít, v budúcom roku je to minimálne 30. To znamená, že pokračujeme v spoločnom rozvíjaní mesta Partizánske tak, aby popri výdavkovej časti rozpočtu v kontexte bežných výdavkov a zabezpečenia všetkých činností sme zároveň posúvali investičný rozvoj mesta," skonštatoval. Financovanie investícií má v pláne mesto, ako vysvetlil primátor, zabezpečiť z rezervného fondu mesta, možný je aj úver. To, či si ho radnica zoberie, bude známe po schválení záverečného účtu mesta za rok 2015 v prvej polovici budúceho roka.

"Žiaľ, nemôžem konštatovať, že rozpočet je vyvážený, spravodlivý pre všetky mestské časti. Štrkovec nemá byť s čím spokojný. Nemôžem takto rozpočet podporiť," uviedla na rokovaní poslankyňa a stávajúca predsedníčka výboru mestskej časti Štrkovec Mária Hazuchová (nezávislá). Ako spresnila, rozpočet nepočíta s nevyhnutnou rekonštrukciou budovy školskej jedálne na Základnej škole (ZŠ) Rudolfa Jašíka, s opravou ktorej mesto počítalo z fondov Európskej únie. Ako jej oponoval Božik, každá jedná mestská časť našla svoj priestor v rozpočte, aj keď by ich výbory chceli podstatne viac financií. Štrkovec tiež čaká druhá etapa rekonštrukcie osvetlenia či budovanie ďalších parkovacích plôch, tento rok to bola rekonštrukcia pavilónu A na ZŠ Rudolfa Jašíka či rovnako budovanie odstavných plôch. "Tento rozpočet nie je len o investíciách, ale o prevádzke škôl, podpore sociálnej oblasti, športu, financovaní mestskej polície a podobne," podčiarkol.

V rámci rozpočtu mesta poslanci zároveň odsúhlasili výšku limitov na poskytnutie dotácií a výpomocí, ktoré poskytuje primátor mesta a mestská rada. Tiež návratnú finančnú pomoc vo výške 60.000 eur pre neziskovú organizáciu Domov, možné čerpanie úveru vo výške 672.000 eur a čerpanie rezervného fondu mesta vo výške 690.630 eur na realizáciu viacerých investičných akcií. Dlh Partizánskeho by mal po prijatí úveru dosiahnuť hodnotu 16,99 % z bežných príjmov mesta.

Celkové príjmy ako i výdavky mesta by mali budúci rok dosiahnuť 14.515.275 eur. Z toho bežné príjmy sú vo výške 12.807.726 eur a bežné výdavky vo výške 12.712.219 eur. Kapitálové príjmy naplánoval magistrát v sume 284.919 eur a kapitálové výdavky v sume 1.443.236 eur. Príjmové finančné operácie by mali dosiahnuť 1.422.630 eur a výdavkové 359.820 eur. Schodok kapitálového rozpočtu kryje prebytok bežného rozpočtu a finančných operácií.

Za rozpočet na rok 2016 s výhľadom na roky 2017 a 2018 zahlasovalo z 25 prítomných poslancov 24, jedna poslankyňa sa zdržala.