Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: V Partizánskom búrajú bytovku, ktorú zničili asociálni občania

Obyvatelia okolitých bytoviek sledujú začiatok búracích prác na bytovom dome č. 207, z ktorého mesto deložovalo asociálne sa správajúcich nájomníkov, 13. júla 2015 v Partizánskom. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Búranie domu bude samosprávu stáť 50.000 eur, pričom prostriedky na tento účel vyčlenila vo svojom rozpočte.

Partizánske 13. júla (TASR) - V Partizánskom dnes začala dodávateľská firma búracie práce na bytovom dome na Nábrežnej ulici číslo 207. Samospráva dom s 24 bytmi, ktorý bol zničený, uzavrela a jeho nájomníkov deložovala ešte vlani. Búracie práce by sa mali ukončiť do konca tohto týždňa.



"Mesto Partizánske začalo od roku 2011, respektíve 2012 veľmi efektívnu politiku voči tým, ktorí sa správajú asociálne, poškodzujú mestský majetok alebo svojím správaním obmedzujú práva občanov, ktorí žijú v meste a sú slušní. Mesto má priestor na to, aby v rámci zákonných možností sankcionovalo takých ľudí, ktorí bývajú v nájomných bytov a nedodržujú buď bytový poriadok, respektíve verejný poriadok, alebo neplatia nájomné," ozrejmil primátor Partizánskeho Jozef Božik.



Ako doplnil, v prípade spomínaného bytového domu nejde len o nájomníkov, ktorí sa správali asociálne, ale tento dom ľudovo povedané "vybývali". Samospráva preto prijala rozhodnutie, že zmienenú bytovku nebude rekonštruovať, ale ju zbúra a bude čakať do budúcna, ako sa bude situácia v tejto lokalite vyvíjať. "Možno o niekoľko rokov, možno že až desaťročí tu bude priestor na to, aby táto lukratívna časť mesta opäť bola miestom, kde sa vybudujú buď nájomné, alebo štandardné komerčné byty," načrtol.

Rodiny, ktoré boli podľa primátora slušné, presťahovala radnica do vedľajšieho bytového domu číslo 206, v ktorom rovnako niektoré byty uzavrela. Podobne sa samospráva rozhodla aj v prípade bytového domu na Ulici Rudolfa Jašíka.

"Ak dnes na Nábrežnej žijú aj slušní ľudia, tí sa nemusia ničoho báť a majú tam garantované bývanie. Všetci sú tam ubytovaní na doby určité, to znamená, že im každé tri mesiace predlžujeme nájomné zmluvy a je to nástroj v rukách mesta, aby sa neopakovala situácia, že sa niekto začne správať tak, že bude porušovať verejný poriadok alebo nebude platiť nájomné a mesto sa bude musieť o neho postarať," dodal.

Tento krok mesta schvaľuje aj miestny obyvateľ Dušan Kvasna. Ako povedal, keď má dom narušenú statiku, mohlo dôjsť k úrazu. "Nikto im nekázal, aby to zdevastovali. Bolo to zdevastované, zničili to ľudia, ich deti. Ľudia, ktorí tu bývali, niektorí sami odišli, ostatní boli presťahovaní na blok 206," doplnil. Niektorí obyvatelia Nábrežnej ulice boli podľa jeho slov proti búraniu domu, niektorí za.

Búranie domu bude samosprávu stáť 50.000 eur, pričom prostriedky na tento účel vyčlenila vo svojom rozpočte. Namiesto neho vznikne spevnená plocha a bude slúžiť na parkovanie motorových vozidiel, ktoré sú alokované v uvedenej mestskej časti. Mesto Partizánske za ostatné tri roky deložovalo spolu viac ako 115 domácností v rámci jednotlivých zón s nájomnými bytmi. Reštriktívne opatrenia podľa radnice viedli k tomu, že sa výrazne zlepšila bilancia ľudí, ktorí platia nájomné.