Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Partizánske bude mať partnerské mesto z Poľska, spája ho s ním Baťa

Na snímke v nadživotnej veľkosti bronzová socha zakladateľa firmy Baťa, Tomáša Baťu pred bývalou obuvníckou fabrikou v Partizánskom. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Krapkowice by mohli byť podľa Božika na základe jeho návrhu i členom Česko-Slovenskej Baťovej spoločnosti.

Partizánske 14. apríla (TASR) - Partizánske bude partnerské vzťahy a spoluprácu rozvíjať s ďalším zahraničným mestom, a to poľskými Krapkowicami. K podpísaniu dohody o spolupráci by malo dôjsť najneskôr v septembri tohto roka, v prípade Partizánskeho jej bude predchádzať i schválenie mestským zastupiteľstvom.

Svojho kolegu z Poľska Andrzeja Kasiuru privítal primátor Partizánskeho Jozef Božik na pôde radnice v uplynulom období. Krapkowice sú mestom, ktoré má podobne ako Partizánske, Otrokovice a Svit vtlačenú pečať originality firmy Baťa, povedal pre TASR Božik. "Dovolil som si osloviť mestá, ktoré majú v rámci strednej Európy čo dočinenia s prácou tejto firmy. Či už v kontexte výroby, alebo aj občianskej vybavenosti, podobne ako u nás, a to tým, že sa Baťa ako firma podpísala aj pod architektúru a výraz celého mesta," ozrejmil.

Krapkowice by mohli byť podľa Božika na základe jeho návrhu i členom Česko-Slovenskej Baťovej spoločnosti.

Partnermi Partizánskeho sú už Valašské Meziříčí, Benešov a Svit, zmluvu o spolupráci by malo podpísať i s českým Náchodom. O partnerstvo prejavili záujem i ďalšie mestá z Poľska, Maďarska, Srbska a Chorvátska. "Počet partnerov, ktorí s nami spolupracujú, je skutočne veľmi veľký a ja som rád, že mesto Partizánske sa stalo akýmsi sieťotvorcom, ktorý spája viaceré územné samosprávy v rámci Európy," skonštatoval Božik.