Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trenčiansky kraj

Partizánske by malo budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom

Erb mesta Partizánske Foto: Heraldický register

Budúcoročný rozpočet s výhľadom na roky 2016 a 2017 schválilo 18 poslancov prítomných na zasadnutí Mestského zastupiteľstva.

Partizánske 29. októbra (TASR) - Mesto Partizánske bude budúci rok hospodáriť so sumou približne 15,345 milióna eur. Rozpočet, ktorý je na strane celkových príjmov i výdavkov vyrovnaný, jednomyseľne schválili všetci prítomní poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Partizánskom na svojom utorňajšom (28.10.) rokovaní.

"Z hľadiska priorít pre budúci kalendárny rok sme zadefinovali tie, ktoré boli buď rozpracované v tomto roku a nestihli sa zrealizovať, alebo sú to priority, ktoré vyplynuli z tohto roka vzhľadom na získanie prostriedkov z Európskej únie alebo od donorov," uviedol dnes pre TASR primátor mesta Jozef Božik.

Spresnil, že kľúčovými sú investície z mimorozpočtových prostriedkov, ktoré sa dotýkajú vybudovania multifunkčného športového areálu, rekonštrukcie Vodného hradu v Šimonovanoch, modernizáciu kinosály a tiež je to z vlastných prostriedkov mesta financovaná rekonštrukcia časti miestnej komunikácie Gen. Svobodu. "Ďalej sú v rozpočte schválené čiastky, ktoré sa týkajú investícií v oblasti verejného osvetlenia, domáceho kompostovania. Mesto pre budúci rok zvyšuje objem financií pre podporu mládežníckeho športu a športujúcich detí," doplnil.

V rezervnom fonde bude mať budúci rok samospráva viac ako milión eur. "Bude priestor na to, aby sa v každej jednej z deviatich mestských častí mohli realizovať investičné aktivity tak, aby občania podobne ako po ostatné roky mohli v tom ďalšom cítiť, že sa mesto rozvíja," poznamenal Božik.

Poslanecký klub SDKÚ-DS pri MsZ s rozpočtom problém nemal, uviedol pre TASR jeho predseda Tomáš Merašický. "Je vyrovnaný, vytvorila sa dostatočná rezerva pre budúce zastupiteľstvo, ktoré po novembrových komunálnych voľbách zasadne a môže po dohode realizovať investičné aktivity," doplnil a pripomenul, že na začiatku volebného obdobia bolo v rezervnom fonde približne 600.000 eur, čo podľa neho znamená, že sa takmer zdvojnásobil. "Trochu stúpla zadlženosť mesta, ale je to v medziach zdravého zadlženia každej samosprávy," podotkol.

Bežné príjmy mesta sú na úrovni 11.784.197 eur, bežné výdavky predstavujú 11.683.245 eur, čo predstavuje prebytok zhruba 101.000 eur. Ten slúži na čiastočné vykrytie schodku 468.982 eur v kapitálovom rozpočte, zvyšok schodku je krytý prebytkom finančných operácií v sume 369.030 eur. Kapitálové príjmy predstavujú 2.763.547 eur, výdavky 3.233.529 eur.

Budúcoročný rozpočet s výhľadom na roky 2016 a 2017 schválilo 18 poslancov prítomných na zasadnutí MsZ. Zvyšných sedem poslancov svoju účasť na rokovaní ospravedlnilo.