Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V Partizánskom odhalili pamätnú tabuľu M. R. Štefánikovi

Na snímke pamätná tabuľa v Parku M. R. Štefánika v Partizánskom Foto: TASR/Alexandra Moštková

Partizánske je jediným mestom v bývalom Československu a na úrovni Európy, kde je replika ďalekohľadu, ktorým v roku 1911 na ostrove Vava'u pozoroval Štefánik ako astronóm zatmenie Slnka.

Partizánske 13. mája (TASR) - V januári tohto roka schválili poslanci Mestského zastupiteľstva mesta Partizánske na svojom rokovaní pomenovanie parku na Hrnčírikovej ulici po Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Pri príležitosti 95. výročia úmrtia slovenského politika, astronóma a letca mu v parku dnes primátor Partizánskeho Jozef Božik a starosta Valašského Meziřičí Jiří Částečka odhalili pamätnú tabuľu.

"V roku 1938, 8. augusta sa začala písať história mesta Baťovany, na začiatku ktorej bol československý podnikateľ Ján Antonín Baťa. Minulý rok sme premenovali park na Námestí SNP na Park Jána Antonína Baťu a odhalili sme pamätný kameň. Dnes pokračujeme, ďalším dôležitým dejateľom, ktorý má nezmazateľným písmom zapísanú históriu mesta Partizánske vo svojom životopise, osobnosťou Milana Rastislava Štefánika," uviedol vo svojom príhovore primátor mesta Jozef Božik.

Ako ďalej pripomenul, Partizánske má prvenstvo v tom, že je jediným mestom v bývalom Československu a na úrovni Európy, kde je replika ďalekohľadu, ktorým v roku 1911 na ostrove Vava'u pozoroval Milan Rastislav Štefánik ako astronóm zatmenie Slnka. "A tí, čo k nám prídu, majú možnosť vidieť, že mesto Partizánske sa hrdo hlási k histórii, ktorá je spojená s týmto dôležitým vedcom, politikom a štátnikom," dodal.