Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Plevník-Drienové: Fašiangový sprievod zabavil spevom a tancom

Tradičný fašiangový sprievod masiek v obci Plevník-Drienové, v okrese Považská Bystrica, 8. februára 2020. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Na obecnej zabíjačke môžu obyvatelia aj návštevníci obce ochutnať pravé zabíjačkové špeciality z Plevníka-Drienového a okolia.

Plevník-Drienové 8. februára (TASR) – Spevom a tancom zabavil v sobotu sprievod dvadsiatky fašiangových masiek s muzikantmi na konskom voze obyvateľov považskej obce Plevník-Drienové.

"Snažíme sa, aby sprievod prechádzal po všetkých uliciach a každý občan bol pripravený na to, že sú fašiangy a treba sa aj zabaviť. Začíname ráno o deviatej a končíme v neskorých večerných hodinách. Je to spojené s fašiangovou veselicou a zabíjačkou," povedal starosta obce Miroslav Kremeň.

Fašiangy obnovili podľa vedúcej miestneho folklórneho súboru (FS) Dúbravček Janky Muráňovej pred 27 rokmi. "Chceme zachovať tradície a postupne to učiť aj mládež. Keď sme začínali, chodilo nás päť. Jedna harmonika, jedna trúbka a tri masky. Teraz máme aj koníka a myslím si, že je to veľmi pekné. Chodila s nami aj naša dychovka. Len rokmi už trošku zostarli a je to naozaj únavné, chodiť šesť – sedem hodín po dedine," podotkla.

Sprievod pohostil aj 75-ročný Paľo Urík. "Veľmi sa mi to páči. Dojíma ma to a som rád. Za nás to nebolo. Bola len zábava, maškarný ples a tam to končilo. Potom sme sa rozbehli po chalupách a chodili sme vinšovať," zaspomínal si.

Na obecnej zabíjačke môžu obyvatelia aj návštevníci obce ochutnať podľa Muráňovej pravé zabíjačkové špeciality z Plevníka-Drienového a okolia. "Na fašiangovej veselici na všetkých čakajú muziky - cimbalová muzika Josefa Marečka z Moravy, naša dychová hudba Hoľazňanka, naše gitaristky Drienky, mužské spevácke skupiny Moravia a Poniklec. No a členovia FS Dúbravček, ktorí robia fašiangový sprievod," dodala vedúca miestneho FS.