Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Pľúcna ambulancia bánovskej nemocnice rozšíri spektrum výkonov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Nemocnica rozšírila i prístrojové vybavenie ambulancie, zakúpila prístroj na meranie difúznej kapacity pľúc.

Bánovce nad Bebravou 5. júna (TASR) - Pľúcna ambulancia nemocnice v Bánovciach nad Bebravou bude od 12. júna sídliť v nových priestoroch vedľa novozriadeného CT pracoviska. Pacientom ponúkne aj rozšírenie spektra vyšetrení, a to prostredníctvom nového prístrojového vybavenia. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

"S cieľom vytvorenia nového pracoviska pľúcnej ambulancie prešli kompletnou rekonštrukciou a modernizáciou priestory bývalého odberového miesta," uviedol námestník riaditeľa pre ekonomiku, technické a prevádzkové činnosti Vladimír Záborský.

Nemocnica rozšírila i prístrojové vybavenie ambulancie, zakúpila prístroj na meranie difúznej kapacity pľúc. "Tento prístroj meria prechod plynov cez alveolokapilárnu membránu pľúc, využitie má najmä pri post COVID-19 stavoch, intersticiálnych pľúcnych ochoreniach, dýchavičnosti, systémových ochoreniach spojiva, emfyzéme pľúc a podobne," objasnila riaditeľka nemocnice Mina Bobocká.

Novinkou vo výbave pľúcnej ambulancie je aj bodypletyzmografia. "Ide o rozšírenú spirometriu, ktorou sa merajú všetky objemy a kapacity pľúc, ktoré nie je možné zmerať základnou spirometriou. Je to citlivejšia metóda v rámci diferenciálnej diagnostiky a zároveň jediná metóda na presné stanovenie reštrikčnej ventilačnej poruchy pľúc," vysvetlila Bobocká. Nemocnica podľa nej zakúpila tiež nový profesionálny pulzný oxymeter, ktorý meria nasýtenie krvi kyslíkom.

"Nové prístroje významne zlepšia možnosti diagnostiky v rámci jedného pracoviska, prinesú zlepšenie v liečbe pľúcnych ochorení a v neposlednom rade pacienti za týmito vyšetreniami nemusia vycestovať mimo okresu Bánovce nad Bebravou," skonštatovala riaditeľka nemocnice.