Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Po štyroch rokoch poškuľujú mažoretky z Dulova po majstrovstvách SR

Obec Dulov v Ilavskom okrese sa rozprestiera na ploche asi 550 hektárov v Ilavskej kotline na pravom brehu rieky Váh. Do severozápadnej časti katastra zasahuje územie Chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty. Prvá písomná zmienka o Dulove pochádza už z roku 1259, kedy sa spomína ako Dulow. Bola typickou zemianskou dedinou, od začiatku obec vlastnilo niekoľko zemianskych rodov. Na snímke zvonica postavená v rokoch 1941–1942. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Bývalá novodubnická mažoretka Iveta Šubová, ktorá sa do Dulova prisťahovala k manželovi, založila v školskom roku 2010/2011 mažoretkový krúžok.

Dulov 15. augusta (TASR) – V Dulove pôsobí niekoľko spoločenských a športových organizácií, ktoré sa starajú o spestrenie života obyvateľov obce. Podľa starostu Jozefa Šamaja je najstaršou spoločenskou organizáciou v Dulove tamojší dobrovoľný hasičský zbor. Vznikol už v roku 1887 a dodnes je asi najaktívnejším subjektom v obci.

„Môj prvý kontakt s dobrovoľnými hasičmi prišiel už po dvoch hodinách vo funkcii starostu. Len čo som na zastupiteľstve prevzal insígnie starostu, už ma zavolali k požiaru automobilu, ktorý uhasili práve naši dobrovoľní hasiči,“ spomína starosta.



Ako temer v každej obci aj v Dulove je podľa neho najsledovanejším športom futbal. Tamojší muži hrávajú najvyššiu oblastnú súťaž a v dlhodobých súťažiach účinkujú aj žiaci. V minulosti šírili dobré meno Dulova ďaleko za jeho chotárom stolní tenisti. Niekoľko sezón účinkovali dokonca v krajskej súťaži. Stolnému tenisu sa v obci blýska na lepšie časy aj vďaka podpore starostu ako aktívneho hráča Novej Dubnice. Čoraz väčší počet dulovských detí priťahuje za zelené stoly päť stolnotenisových stolov a voľné priestory v kultúrnom dome.

Za hranicami Slovenska i Európy obec preslávilo atletické podujatie Beh okolo Dulova. Je najstarším bežeckým podujatím v regióne a jedným z najstarších na Slovensku. Za sebou má už viac ako 40 ročníkov a v minulosti na ňom nechýbali ani bežci z Kene. Na Behu okolo Dulova sa každoročne zúčastní viac ako 200 bežcov.

„Najmladšou organizáciou v Dulove je Jednota dôchodcov. Založili ju v roku 2006, má 48 členov a snaží sa o spríjemňovanie voľného času dôchodcov v obci. Uskutočňujú spoločné výlety, posedenia. Zúčastňujú sa na športových hrách, na ktorých v roku 2007 dosiahli vynikajúce výsledky. Navštevujú chorých spoluobčanov. V spolupráci s obecným úradom sa podieľajú na príprave spoločenských a kultúrnych podujatí,“ doplnil starosta.

V posledných štyroch rokoch zažíva Dulov mažoretkový boom. Bývalá novodubnická mažoretka Iveta Šubová, ktorá sa do Dulova prisťahovala k manželovi, založila v školskom roku 2010/2011 mažoretkový krúžok. Po prvých nácvikoch a vystúpeniach na obecných podujatiach si mažoretky celá obec obľúbila a dnes už niet v Dulove podujatia, kde by neukázali svoje umenie.

„Neustále nacvičujeme nové tance a dnes už nevystupujeme iba v Dulove, ale aj na rôznych regionálnych súťažiach v okrese i mimo neho. V prvom roku som mala v krúžku 12 dievčat, pre tento rok sa mi ich zapísalo už 52 nielen z Dulova, ale aj z okolitých obcí. V okolí totiž nie je mažoretkový súbor v okruhu 30 kilometrov,“ doplnila Šubová s tým, že snahou dulovských mažoretiek je zúčastniť sa na premiérovo budúcoročných majstrovstvách Slovenska v Malackách.