Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V obci Poluvsie si pripomenú folkloristu Jozefa Strečanského

Súťažnou prehliadkou neprofesionálnych mladých spevákov ľudových piesní a vystúpením folklórnej skupiny Lubená si v Poluvsí, v okrese Prievidza, pripomenuli miestneho rodáka, významného folkloristu Jozefa Strečanského . Foto: TASR - Pavol Remiaš

Zimné slávnosti Hornonitria pripravili občianske združenie Hornonitrie a obce pravnianskej doliny, ako i Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi.

Poluvsie 12. februára (TASR) - Regionálneho folkloristu a zakladateľa folklórnej skupiny Lubená Jozefa Strečanského si pripomenú v sobotu (15. 2.) v Poluvsí v okrese Prievidza. Pamätnica Jozefa Strečanského je súčasťou Zimných slávností Hornonitria. Informovala o tom Jana Hvojniková z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

Spomienkové podujatie na významného regionálneho folkloristu bude spojené s 20. ročníkom súťaže neprofesionálnych interpretov ľudovej piesne. Ako hostia sa nej predstavia Klub autentického folklóru Hojana zo Žiliny a Ľudová hudba folklórneho súboru Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta. Sprievodným podujatím je prezentačná výstava ľudového odevu z hornej Nitry.

Séria podujatí v rámci projektu Zimné slávnosti Hornonitria sa koná vo viacerých obciach Prievidzského okresu vo fašiangovom období. Jej cieľom je priblížiť širokej verejnosti regionálne hodnoty, tradície, lásku k folklóru a úctu k remeslám. Jednotlivé podujatia sú zamerané na folklór, ako i podporu spolunažívania karpatských Nemcov a pôvodných obyvateľov na hornej Nitre.

Zimné slávnosti Hornonitria pripravili občianske združenie Hornonitrie a obce pravnianskej doliny, ako i Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi.