Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Pravoslávny pop Marek Kundis mieri aj s rodinou do Jeruzalema

Marek Kundis (na snímke) pôsobí ako pravoslávny kňaz v Brezovej pod Bradlom a v Piešťanoch. Spolu s rodinou býva v bytovke v Brezovej, nový domov sa však rozhodol vybudovať v osade Jeruzalem, ktorá je miestnou časťou obce Krajné v Myjavskom okrese. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V obci Krajné dominuje evanjelické vierovyznanie, asi tretina obyvateľov je katolíckeho vierovyznania, Marek Kundis s manželkou a dvoma dcérami budú už onedlho jedinými pravoslávnymi veriacimi v obci.

Krajné 18. januára (TASR) – Marek Kundis pôsobí ako pravoslávny kňaz v Brezovej pod Bradlom a Piešťanoch. Spolu s rodinou býva v bytovke v Brezovej, nový domov sa však rozhodol vybudovať v osade Jeruzalem, ktorá je miestnou časťou obce Krajné v Myjavskom okrese.

"Chceli sme s manželkou nejaký rodinný domček, kde by bolo pre deti aj miesto na pobehanie si a hranie. A tak sme začali hľadať nehnuteľnosti v okolí Piešťan a Brezovej. Natrafili sme na domček v osade Jeruzalem a to bolo pre mňa také symbolické. Jeruzalem je sväté miesto a bez ohľadu na stav nehnuteľnosti som bol na 60 percent rozhodnutý, že sa usadíme práve tu," vysvetlil pravoslávny pop dôvod výberu budúceho bydliska.

Nedostavaný domček si otec Kundis dokončuje svojpomocne s rodinou už asi rok. "Peňazí nie je veľa, takže si pomáhame, ako vieme. Čo dokážeme zvládnuť sami, to si urobíme, finálne práce už nechám na odborníkov. Chcel by som, aby sme tu v priebehu roka už mohli šťastne a spokojne bývať ako rodinka," vysvetlil Kundis.

Rozostavaný balkón kopaničiarskej usadlosti otca Kundisa v Jeruzaleme zdobí slovenská vlajka a vlajka s dvojhlavou orlicou z čias cárskeho Ruska. "To nie je vlajka cárskeho Ruska, dvojhlavá orlica na žltom pozadí je vlajka Byzantskej ríše. Je pravdou, že cárske Rusko si túto vlajku prevzalo. Byzantská ríša má pre nás pravoslávnych špecifické postavenie. Bol to štát, ktorý fungoval 1500 rokov bez problémov, dokázali fungovať tak, že cirkev a štát boli spolu, ale jeden druhého neovplyvňovali. I preto má orlica jedno telo a dve hlavy, z ktorých každá sa pozerá iným smerom. Štát sa nestará do cirkvi a cirkev sa nestará do štátu," ozrejmil kňaz.

Rozostavaný balkón kopaničiarskej usadlosti otca Kundisa v Jeruzaleme zdobí slovenská vlajka a vlajka Byzantskej ríše
Foto: TASR


V obci Krajné dominuje evanjelické vierovyznanie, asi tretina obyvateľov je katolíckeho vierovyznania, Marek Kundis s manželkou a dvoma dcérami budú už onedlho jedinými pravoslávnymi veriacimi v obci. Otec Kundis v tom problém nevidí. "S katolíckym i evanjelickým farárom sme sa už stretli, dokonca manželka evanjelického farára je vzdialená rodina mojej manželky," skonštatoval pop.

V osade Jeruzalem žije trvalo len niekoľko obyvateľov, živšie je tam počas víkendov, kedy do rekreačných chalúp prichádzajú ľudia z mesta. Ako skonštatoval pravoslávny kňaz, obyvatelia Jeruzalema i chalupári sú milí ľudia, prijali ho vľúdne a vzťahy sú bezproblémové. "Jeden sused mi povedal, že sa teší, že sme sem prišli, a že mu tu už iba Židia chýbajú," doplnil s úsmevom Kudnis.

smerové tabuľe do osady Jeruzalem a osád Nebojsa a Chalupy.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Ako dodal, v Krajnom ani v osade Jeruzalem neplánuje zanechať nejakú pravoslávnu duchovnú pečať, o duchovný život pravoslávnych veriacich sa stará v Piešťanoch a Brezovej pod Bradlom. "My nie sme nejaká expanzívna cirkev, že by sme ľudí presviedčali. Ja Jeruzalem beriem ako moje bývanie. Samozrejme, ak by sa niekto zo susedov na mňa obrátil s požiadavkou nejakej duchovnej pomoci, prípadne so žiadosťou vysvätiť príbytok či posvätiť zviera, som pripravený. Kňaz má pomáhať všetkým ľuďom bez rozdielu, kto za ním príde," zdôraznil Kundis.