Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Tento funkčný automobil na parný pohon bol raritou Veterán Tour Manín

Funkčný automobil s parným pohonom bol jednou z najväčších atrakcií prehliadky historických vozidiel Veterán Tour Manín 2015. Podujatie pripravil považskobystrický Klub historických vozidiel Považie a obyvatelia Považskej Bystrice, Púchova a okolitých obcí mohli počas celej soboty 13. júna 2015 obdivovať viac ako pol stovky nablýskaných veteránov. Na snímke najväčšia rarita podujatia - automobil na parný pohon. Foto: TASR/Milan Podmaník

V poradí 9. ročník prehliadky historických vozidiel Veterán Tour Manín 2015 pripravil považskobystrický Klub historických vozidiel Považie.

Považská Bystrica 14. júna (TASR) – Funkčný automobil s parným pohonom bol jednou z najväčších atrakcií v poradí 9. ročníka prehliadky historických vozidiel Veterán Tour Manín 2015. Podujatie pripravil považskobystrický Klub historických vozidiel Považie a obyvatelia Považskej Bystrice, Púchova a okolitých obcí mohli počas celej soboty (13. 6.) obdivovať viac ako pol stovky veteránov s posádkami v dobovom oblečení.

„Centrum Veterán Tour Manín je tradične v rekreačnom zariadení Podjavorník v obci Papradno, odkiaľ sme tento rok absolvovali trasu cez Bytču, Plevník, Manínsku tiesňavu až do Považskej Bystrice. Odtiaľ sme po hodinovej prestávke pokračovali do Kúpeľov Nimnica, cez Púchov do Beluše a opäť cez Považskú Bystricu späť do Papradna,“ priblížil predseda Klubu historických vozidiel Považie Štefan Blaško.

Tohtoročnú tour podľa neho absolvovalo 54 motocyklov, osobných i nákladných automobilov i vojenských vozidiel. Raritou bol automobil na parný pohon, ktorý mal na Veterán Tour Manín premiéru. „Para na pohon automobilu sa získava spaľovaním petroleja. Zaujímavosťou je, že na 100 kilometrov spotrebuje 60 litrov petroleja a vyše 100 litrov vody. Čiže musí mať dosť petroleja a jazdiť okolo riek a rybníkov,“ skonštatoval Blaško.

História zrazov historických vozidiel na Považí je úzko spätá s existenciou Klubu historických vozidiel Považie. Ten vznikol pred deviatimi rokmi, momentálne má 24 nadšencov – majiteľov historických motocyklov, osobných a nákladných vozidiel, ale aj historických vojenských automobilov. Zraz pod Manínom je len jedným z podujatí, ktorých sa členovia klubu zúčastňujú.

„Sezónu začíname prvomájovou Veterán Tour Rallye v Bratislave, ďalšími známymi podujatiami sú zrazy v Turzovke, Ružomberku, Piešťanoch. Akcií je veľa a na mnohých sa zúčastňujú naši členovia aj individuálne,“ uzavrel šéf klubu.

Funkčný automobil s parným pohonom bol jednou z najväčších atrakcií prehliadky historických vozidiel Veterán Tour Manín 2015. Podujatie pripravil považskobystrický Klub historických vozidiel Považie a obyvatelia Považskej Bystrice, Púchova a okolitých obcí mohli počas celej soboty 13. júna 2015 obdivovať viac ako pol stovky nablýskaných veteránov.
Foto: TASR/Milan Podmaník


Funkčný automobil s parným pohonom bol jednou z najväčších atrakcií prehliadky historických vozidiel Veterán Tour Manín 2015. Podujatie pripravil považskobystrický Klub historických vozidiel Považie a obyvatelia Považskej Bystrice, Púchova a okolitých obcí mohli počas celej soboty 13. júna 2015 obdivovať viac ako pol stovky nablýskaných veteránov. Na snímke účastníci podujatia počas exhibičnej jazdy Považím.
Foto: TASR/Milan Podmaník


Funkčný automobil s parným pohonom bol jednou z najväčších atrakcií prehliadky historických vozidiel Veterán Tour Manín 2015. Podujatie pripravil považskobystrický Klub historických vozidiel Považie a obyvatelia Považskej Bystrice, Púchova a okolitých obcí mohli počas celej soboty 13. júna 2015 obdivovať viac ako pol stovky nablýskaných veteránov. Na snímke historické hasičské vozidlo počas prestávky v Považskej Bystrici.
Foto: TASR/Milan Podmaník


Funkčný automobil s parným pohonom bol jednou z najväčších atrakcií prehliadky historických vozidiel Veterán Tour Manín 2015. Podujatie pripravil považskobystrický Klub historických vozidiel Považie a obyvatelia Považskej Bystrice, Púchova a okolitých obcí mohli počas celej soboty 13. júna 2015 obdivovať viac ako pol stovky nablýskaných veteránov. Na snímke historická Tatra 813 prechádza najužším prejazdným skalným kaňonom na Slovensku v Manínskej tiesňave.
Foto: TASR/Milan Podmaník


Funkčný automobil s parným pohonom bol jednou z najväčších atrakcií prehliadky historických vozidiel Veterán Tour Manín 2015. Podujatie pripravil považskobystrický Klub historických vozidiel Považie a obyvatelia Považskej Bystrice, Púchova a okolitých obcí mohli počas celej soboty 13. júna 2015 obdivovať viac ako pol stovky nablýskaných veteránov. Na snímke historické francúzske policajné vozidlo s posádkou v dobovom oblečení.
Foto: TASR/Milan Podmaník