Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Z. Čaputová si pripomenie 140. výročie narodenia M. R. Štefánika

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

V pondelok (20. 7.) zasadí Čaputová v prezidentskej záhrade ružu odrody Generál Štefánik, ktorú v roku 1931 vyšľachtil český pestovateľ Jan Böhm.

Bratislava 17. júla (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová si na budúci týždeň pripomenie 140. výročie narodenia generála Milana Rastislava Štefánika. Okrem zasadenia ruže odrody Generál Štefánik v prezidentskej záhrade sa zúčastní tiež na oslavách výročia Štefánikovho narodenia v jeho rodnom dome v Košariskách. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

V pondelok (20. 7.) zasadí Čaputová v prezidentskej záhrade ružu odrody Generál Štefánik, ktorú v roku 1931 vyšľachtil český pestovateľ Jan Böhm. Sadenie ruže je súčasťou spomienkového projektu Sto ruží pre Štefánika, ktorý po celom Slovensku realizuje Spoločnosť M. R. Štefánika.

V utorok (21. 7.) sa prezidentka zúčastní na oslavách 140. výročia narodenia generála Štefánika v Košariskách, nad ktorými prevzala záštitu. Na mieste vystúpi s príhovorom.

Milan Rastislav Štefánik patrí medzi najväčšie osobnosti slovenských dejín. Spolu s Tomášom Garriguom Masarykom a Edvardom Benešom je podpísaný pod Washingtonskou deklaráciou, ktorá viedla k vzniku Československa ako spoločného štátu Čechov a Slovákov. Vedec, astronóm, neskôr vojak Štefánik prispel k formovaniu československých légií, ktoré boli rozhodujúcim argumentom pre vznik Československa. Vo Francúzsku mal prepožičanú hodnosť generála, od roku 2004 je generálom Ozbrojených síl SR in memoriam.