Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Trenčiansky kraj

Nemecký investor prinesie do Prievidze 600 pracovných miest

Na snímke zľava predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, premiér SR Robert Fico a primátorka Prievidze Katarína Macháčková. V Prievidzi, 11. mája 2015. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny SR v Prievidzi v súčasnosti eviduje 9000 uchádzačov o zamestnanie, čo predstavuje 11,78 %.

Prievidza 11. mája (TASR) - S vytvorením približne 600 pracovných miest v prvej fáze počíta nemecká spoločnosť Brose, ktorej príchod do priemyselného parku v Prievidzi dnes oficiálne ohlásili predstavitelia samotného investora, samosprávy Prievidze i predseda vlády SR Robert Fico. Nemecký výrobca komponentov pre automobilový priemysel začne s výstavbou haly v metropole hornej Nitry už v októbri a jeho investícia tu predstavuje 50 miliónov eur.

Nemecký výrobca sa podľa konateľa jeho bratislavského závodu Axela Mallenera rozhodol, že v Prievidzi postaví svoj strategický závod, pričom s jeho výstavbou chce začať ešte tento rok a dokončený by mal byť budúci rok v lete. Prijať plánuje zatiaľ 600 ľudí, Mallener nevylučuje, že ak všetko pôjde podľa plánu, zamestnancov prijme viac. V susednej Českej republike pritom zamestnáva 3000 ľudí. Zamerať sa plánuje na pracovníkov do výroby, kvalifikovaných ľudí, inžinierov. "S výrobou chceme začať budúci rok v lete, preto už v 2. polroku tohto roka začneme s tréningom zamestnancov u nás v Bratislave," priblížil. Brose chcel podľa Mallenera investovať v Srbsku, Rumunsku či na Ukrajine, so štátom rokuje aj o investičných stimuloch.

"Mám obrovskú radosť, pretože toto je významná chvíľa pre náš región. Po 20 rokoch k nám prichádza investor, ktorý v prvej fáze má vytvoriť 600 pracovných miest. Prichádza firma, ktorá prináša nádej, prácu pre našich obyvateľov a očakávam, že jednak nám tu zostanú mladí ľudia, možno aj tí, ktorí odišli, sa vrátia a že tento región bude opäť napredovať a rásť," poznamenala primátorka mesta Katarína Macháčková. Pripomenula, že proces príchodu nového investora prebiehal takmer rok. "Museli sme presadiť Prievidzu, pretože investor si na Slovensku prešiel viacero lokalít. V poslednom výbere sme boli s Partizánskym, takže museli sme ho presvedčiť, že Prievidza je tým miestom, kde má prísť. Ponúkli sme tie benefity, ktoré máme, schopnosť vyprodukovať kvalitnú pracovnú silu a aj podmienky v rámci samosprávy a spoluprácu so samosprávou," ozrejmila.

Vláda SR, ako podotkol premiér Robert Fico, významne podporuje baníctvo na hornej Nitre, ale aj to o niekoľko dlhých rokov bude na konci svojej púte a bude potrebné ponúkať ľuďom z tohto regiónu dobré alternatívy. "Toto je vynikajúca alternatíva. Je to projekt, ktorý je svojím objemom obrovský. Päťdesiat miliónov eur a 600 pracovných miest bude znamenať obrovský príspevok pre región, pre mesto Prievidza a ja sa teším najmä aj z toho dôvodu, že ide o nemeckú spoločnosť a tie na Slovensku sú známe veľmi silnými sociálnymi programami pre našich zamestnancov," doplnil. Predseda vlády zároveň potvrdil pre investora aj investičný stimul, ktorý podľa jeho slov zodpovedá investícii, ktorú plánuje v Prievidzi zrealizovať.

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) je podľa jeho predsedu Jaroslava Bašku pripravený novému investorovi na hornej Nitre pomôcť, a to v podobe zabezpečenia dopravy do priemyselného parku, ako i ponuky kvalifikovaných zamestnancov zo stredných odborných škôl z kraja.

Brose sa zaoberá výrobou dverových systémov pre automobily. Zamestnáva viac ako 23.000 ľudí, ktorí pracujú v 60 lokalitách v 23 krajinách sveta. Spoločnosť s centrálnym sídlom v bavorskom Coburgu dosiahla obrat 5,2 miliardy eur. Svoju pobočku má aj v Lozorne v Malackom okrese, pôsobí tam od roku 2002. Ide o piateho najväčšieho dodávateľa komponentov pre automobilový priemysel na svete.